Експерт розповів, як зменшити найбільший у світі бюджетний дефіцит в Україні

Прикриття офшорних схем додасть сотні мільярдів гривень щороку до бюджету.

Прикриття офшорних схем додасть сотні мільярдів гривень щороку до бюджету
Прикриття офшорних схем додасть сотні мільярдів гривень щороку до бюджету

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«Починаючи з повномасштабного вторгнення 2022 року в Україні різко збільшився дефіцит держбюджету. Виникла потреба значно збільшити витрати на оборону. Тому починаючи з 2022 року дефіцит бюджету складає приблизно 50%. Тобто доходами ми забезпечуємо тільки половину необхідних витрат. При чому витратну частину український уряд не намагається оптимізувати. А навпаки ще більше збільшує витрату частину бюджету, збільшуючи витрати на утримання держапарату та роботу держпідприємств, не пов’язаних з ВПК чи цілями оборони», — каже А. Новак.

За його словами, під час війни треба підтримувати малозабезпечені категорії населення, які отримують мінімальні доходи.

«Треба їх мінімальні доходи підвищувати, а не підіймати і так високі зарплати чиновникам, які щомісяця отримують сотні гривень з бюджету. Вже не кажу про так звані наглядові ради на держпідприємствах, члени яких отримують сотні тисяч гривень на місяць і премії. Все це бачать наші партнери, які підтримують Україну. Тому в певний момент може виникнути багато запитань до нашого уряду. Зокрема, чому коли Україну підтримує весь світ. Власний уряд не оптимізує бюджету сферу», — підкреслює експерт.

На його думку, є багато внутрішніх резервів, які можна задіяти для збільшення дохідної частини бюджету.

«Перше — прикриття офшорних схем. Тобто заборона використання не українських юрисдикцій. Це додасть сотні мільярдів гривень щороку до бюджету. Друге — мораторій на відшкодування ПДВ та прикриття корупційних схем на митниці. Ці внутрішні резерви уряд міг би залучити не обкладаючи податками населення та весь малий та середній бізнес», — резюмує А. Новак.

Нагадаємо, що в України унікальна ситуація, при якій її бюджетний дефіцит є найбільшим у світі, адже видатки удвічі перевищують доходи. Ситуація складна, адже війна — це дуже дорого. Про це сказав член Комітету ВР з питань бюджету Павло Фролов.