Під час війни в Україні не можна підвищувати податки — експерт

Тому, кожен, хто говорить по підвищення оподаткування, це людина, яка намагається пояснити, чому під час війни треба зруйнувати економіку.

Під час війни в Україні не можна підвищувати податки
Під час війни в Україні не можна підвищувати податки

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Підвищувати податки немає жодної необхідності. Взагалі жодної необхідності. Оскільки грошей більше, ніж вистачає. Коли депутати кажуть, що грошей не вистає, і треба за рахунок підвищення податків наповнювати бюджет, то це не правда, бо вони не знають навіть таблиці множення. В них у більшості немає вищої освіти. А найстрашніше, що народні обранці не відповідають за те, що вони говорять», — каже експерт.

На його думку, те що, замість військового збору, Рада може збільшити ставку ПДВ, все одно негативно вплине на економіку.

«Це все одно що спитають, вам краще відірвати руку чи ногу, або ж у 80 років краще вийти на пенсію чи померти.

«Немає сенсу підвищувати податки, поки ситуація з видатками така як зараз. Адже, якщо подивитися на тендери на Прозорро, то можна побачити, що гроші йдуть куди завгодно. А в вересні на обслуговування боргів має піти весь рік — близько 140 млрд грн, які збираються вичавити з бізнесу та населення через збільшення оподаткування. А нам точно під час війни треба обслуговувати борги? Адже в світі немає жодного прикладу, коли країна, яка вела війну, оперуючись агресорові, обслуговувала та повертала борги. Тому, кожен, хто говорить по підвищення оподаткування, це людина, яка намагається пояснити, чому під час війни треба зруйнувати економіку», — підкреслив експерт.

За його словами, економіка і так майже зруйнована через те, що підприємців заставляють займатися складським обліком. А також через підвищення акцизів на пальне, які тепер є найвищими у Європі.

«А згідно з розрахунками Рахункової Палати можна побачити, як у нецільовий спосіб зникають невідомо куди десятки млн грн. Крім того, у нас досі не переведена економіка на воєнні рейки, тож про яке підвищення податків може йти мова», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що замість підвищення військового збору депутати можуть запропонувати збільшення ПДВ, розповів голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю.

«Є філософія, яку запропонував уряд — в багатьох місцях взяти по трішки, щоб продемонструвати необхідність надходження в бюджет абсолютно конкретної цифри, яку запитує він… Існує інша модель — взяти один податок, який має найширшу базу обслуговування, а саме податок на додану вартість і підвищити його на певний відсоток», — сказав Стефанчук.