Шахрайська пропозиція — експерт про реформу для пенсіонерів від Мінсоцполітики

Протермінований Кабмін, зокрема, міністрека соцполітики Оксана Жолнович, не мають права програмувати наше майбутнє.

експерт про реформу для пенсіонерів від Мінсоцполітики
експерт про реформу для пенсіонерів від Мінсоцполітики

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Щодо красивих реформ, які пропонує Жолнович. По-перше, вона абсолютно не запропонувала нічого нового. За всіма бувшими та теперішніми формулами пенсія розраховується від заробітної плати за період трудової діяльності. А заробітна плата у 2,5- 3 рази є заниженою. міністерка це чудово розуміє. І замість того, щоб сприяти тому, щоб зростала заробітна плата, до розмірів, які вимагає Конституція», — каже С. Кондрюк.

На його думку, збільшення виплат за солідарною системою може бути за рахунок збільшення зарплат

«Чи збільшиться пенсія за рахунок експлуатації солідарної пенсійної системи? Слід нагадати, що збільшення виплат за солідарною системою може бути за рахунок збільшення зарплат. Адже при суттєво заниженій зарплаті та тотальні заборгованості, при тотальних приховуваннях зарплати у вигляді конвертних зарплат, говорити про збільшення находжень до пенсійного фонду і годі», — каже С. Кондрюк.

Він нагадав, що повноважений з прав людини, заявив, що на початок року понад 20 млрд грн заборгованості за ЄСВ.

«Тобто міністерка не заїкнулася, як повернути заборговану ЄСВ вже не кажучи про інші надходження. Нарешті це збільшення самого розміру ЄСВ, що дозволило б збільшити надходження до пенсійного фонду. Але Жолнович про це не говорить, бо начебто бізнес її не зрозуміє. До речі, не бізнес платить ЄСВ. Він технічно виконує цю місію. Фактично ЄСВ сплачують кінцеві споживачі, працівники та пенсіонери», — зазначає експерт.

За його словами, щодо накопичувальної пенсійної системи, то в Минсоцполітики не хочуть сказати правду.

«Перша, що накопичувальна система почне працювати не раніше ніж через 25- 30 років для працівника. Весь цей час працівник буде сплачувати кошти невідомим дядькам. І сотні мільярдів гривень будуть десь гуляти без будь яких належних гарантій від знецінення та банкрутства й повернення цих коштів у вигляді пенсійних виплат. Тому це шахрайська пропозиція, яка не менше 5 разів була провалена в Ради, була визнана з ознаками корупції та фінансової піраміди. Це вкрай небезпечна ідея, яка нам намагаються нав’язати в умовах війни. В Мінсоцполітики не повинні дивитися в сторону кишень наших працівників», — підкреслив експерт.

На його думку, протермінований Кабмін, зокрема, Міністрека соцполітики, не мають права програмувати наше майбутнє.

«Адже довіра до Шмигаля та членів його уряду настільки низька, що їм треба йти у відставку», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що в Україні уряд планує впровадити новий комплексний підхід в рамках реформування пенсійної системи. Він включатиме кілька компонентів і дозволить розраховувати пенсіонеру на суму у 60% від доходу. Про це розповіла голова Міністерства соціальної політики Оксана Жолнович.