Суддя КСУ у відставці розповів, якою була б Україна, якби у 90-х президентом вибрали Чорновола

Якби на перших виборах президента України у 1991 році президентом вибрали В’ячеслава Чорновола, то він тягнув би країну у правильному напрямку. Однак для цього у політика мала бути сформована професійна команда.

В'ячеслав Чорновол
В'ячеслав Чорновол

Про це заявив Суддя Конституційного Суду України (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Якби розвивалися події, якби президентом став Чорновіл, а не Кравчук, спрогнозувати важко. Адже однозначної відповіді немає. Фактично ситуація подібна до Чорновола відбулася у 2005 році, коли вибрали Ющенко. Він був національно орієнтований та демократичний. Чому ж його не переобрали? Адже обрати демократичного кандидата замало. Мало була сформована відповідна команда виконавців. Не даремно кажуть, що свита робить короля, саме тому він має сколотити собі свиту. Вважаю, що Чорновіл тягнув би Україну у правильному напрямку. Однак міг би бути і провал, якби він не сформував належну команду», — каже В. Шишкін.

На його думку, цінність таких керівників, як Левко Лук’яненко та В. Чорноволу була б в тому, щоб вони створили професійну команду.

«На той момент в Україні був дуже добрий інвестиційний клімат. Причому мова йшла не про західні інвестиції, а про наші внутрішні. А хто потім нам дав по руках? Американці, які побачили в нас конкуренцію. Однак Народна рада не мала лізти туди, де вона не дуже компетентна, зокрема, щодо призначення людей на посаду Генпрокурора або на ту чи іншу посаду, щоб не пропагувати кумівство», — зазначає В. Шишкін.