Принцип воюй або працюй має бути застосований до можновладців та їх родин — експерт

Чиновники та депутати мають воювати, а не тікати з країни, як ми побачили це на прикладі нардепа втікача від Слуг народу Артема Дмитрука.

прем'єр-міністр Денис Шмигаль
прем'єр-міністр Денис Шмигаль

Про це в коментарі заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський.

«В уряді хочуть впровадити економічне бронювання і всіх, хто отримує зарплату менше 35 тисяч гривень на місць — поголовно мобілізувати. Це буде армія бідних. Тобто робочих та селян. Всі заможні люди будуть відкупатися. Зокрема, чиновники», — каже А. Павловський.

Він нагадав, що за інформацією Держстату заробітня плата чиновників цього року у порівнянні з минулим зросла на 39%. Вона складає біля 50 тисяч на місяць.

«Тобто таку суму отримують чиновники, урядовці та бюрократи. Всіх інших будуть гнати на фронти. Але наскільки буде вмотивована така армія? Адже люди не хочуть захищати корупціонерів. Тому в першу чергу треба покласти край корупційним діям, щоб люди це бачили. Тоді буде більше мотивації захищати батьківщину. Всі в рівній мірі повинні відчувати військову напругу та затягувати паски. Не повинно бути привілейованих груп, як чиновники чи депутати. Тобто вони мають воювати, а не тікати з країни, як ми побачили це на прикладі нардепа втікача від Слуг народу Дмитрука. До речі, в армії є старий принцип — робити, як наказав командир, або ж брати з нього приклад. Тому високопосадовцям треба показувати власний приклад, як їх родини та діти й онуки приймають участь у захисті своєї країни. Нагадаю, що у Британії під час Другої світової війни представники усіх аристократичних родин були в армії та воювали. Навіть воювали племінники Черчилля, у якого не було дітей. Вони показували все особистим прикладом. Тому і в Україні чиновники мають показувати приклад, як захищати державу, а не відсвіжуватися та вивозити за кордон родичів. Невипадково всі князі, феодали та аристократи розуміли, що якщо вони претендують на владу, то мають особисто приймати участь у війні. Командувати військами та бути на полі бою, ризикуючи життям та здоров’ям. Тобто має бути соціальна справедливість та особистий приклад, тоді інші будуть мати мотивацію», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про чотири кроки уряду для збору додаткових коштів на оборону, серед яких впровадження принципу «воюй або працюй», що має вивести ринок праці з тіні.

«Впроваджуємо принцип „воюй або працюй“, який передбачає введення низки заходів, які виведуть ринок праці з тіні. Це важливі моменти для збільшення кількості робочих місць, для підвищення середніх заробітних плат у галузях і для наповнення нашого бюджету», — сказав він.