Уряд та Рада цинічно ігнорують наявність державних соцгарантій — експерт

Поки Міжнародний валютний фонд (МВФ) хоче схилити Україну до девальвації гривні та підвищення податків, уряд та Рада цинічно ігнорують наявність державних соцгарантій.

Уряд та Рада цинічно ігнорують наявність державних соцгарантій
Уряд та Рада цинічно ігнорують наявність державних соцгарантій

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Стосовно очікуваних вимог від МВФ закцентую на двох принципових питаннях. Перед тим, як реагувати на вимогу мВФ, треба чітко сформулювати, чого власно ми хочемо, а не те чого від нас хоче фонд. Хоча прем’єр Шмигаль з великим запізненням подав до Ради бюджету декларацію, яка б мала формувати основні параметри соціально-економічного розвитку країни, тому парламент досі не визначив свою позицію. І є великі ризики, що Шмигаль буде вносити вже ті ж самі показники у бюджет на 2025 рік. А ці показники грубо порушують Конституцію стосовно базових соціальних стандартів та гарантій. Це стосується не просто заморожування зарплат, пенсій та прожитКового мінімуму, а й знецінення на рівень інфляції протягом всіх трьох років. Тому дуже велике значення мала б консолідована позиція бізнесу, профспілок, науковців. На жаль, вона багато років не формується», — каже експерт.

На думку експерта, щодо конкретних позицій МВФ, щодо девальвації гривні, то це знецінення нацвалюти.

«А знецінення української національної валюти відбувається щоденно шляхом спекулятивного підвищення цін та тарифів буквально на все. Зокрема, дуже сильно по українцях вдарило підвищення цін на електрику. Ми маємо повзучу інфляцію, яка з’їдає українську валюту зсередини. Також всі роки незалежності девальвації гривні домагалися експортери. Раніше — це були металурги, які поставляли напівфабрикати за кордон, продаючи їх за валюту. Вони привозили цю валюту в Україну та двічі збагачувалися. Зараз цього домагаються агробарони, яким дуже хочеться збагатитися коштом вивезення з України зерна, олії, тощо», — зазначає експерт.

На його думку, ініціатива про збільшення податків, зокрема, податку на додану вартість, не є збільшення податку для бізнеса.

«Це брехлива інформація. Адже всі витрати бізнесу сплачує кінцевий споживач. Тобто підвищення податку на додану вартість призведе до поглиблення та збільшення бідності. Адже саме бідний кінцевий споживач сплачує цей податок. При цьому як ця Рада та уряд, так і попередні, цинічно ігнорують наявність державних соцгарантій, як прожитковий мінімум та мінімальна зарплата. Зокрема неоподаткований мінімум громадян. На сьогодні він складає 17 грн в той час, як за вимогою Конституції він мав бути не менше реального прожиткового мінімуму. Тобто за заниженими розрахунками Мінсоцполітики цей неоподаткований мінімум мав би бути не менше 9 тисяч грн для працівника, а якщо ще з урахуванням утримання членів родини, то щонайменше оклад в 12 тисяч гривень не повинен оподатковуватися. Тому перед тим, як підвищувати податки, треба встановити чесний режим оподаткування. Адже сьогодні бідні українці сплачують за багатих мільйонерів та мільярдерів, які у різний спосіб ухиляються від оподаткування, а українці з мінімальних доходів сплачують набагато більше ніж цього вимагає Конституцію «, — підкреслює експерт.

Нагадаємо, що Україна готується до тиску Міжнародного валютного фонду (МВФ), який схилятиме країну до прискореної девальвації гривні, зниження відсоткових ставок і посилення роботи з підвищення податків, щоб закрити діру в бюджеті.