Збільшення податків робить меншим сенс легальної праці — експерт

У найближчий час ми можемо стати свідками кардинальної недовіри до Кабміну та його відправлення на смітник.

у найближчий час ми можемо стати свідками кардинальної недовіри до Кабміну
у найближчий час ми можемо стати свідками кардинальної недовіри до Кабміну

Про це i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці і трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Денис Шмигаль вже 5 років керує Кабміном і сказати, що він чогось не розуміє чи йому, як студенту за ніч до екзамену треба було щось підготувати, не можна. Тож чому уряд, який на цілий місяць подав проєкт бюджету та декларації, де мав це все прописати, після чого він ще вам півтора місяці для того, щоб він все це мав прописати і таким чином підготувати законодавство України та подати до Ради відповідні пропозиції завчасно. Однак цього не було зроблено. Це говорить, що Шмигаль заморився виконувати свої повноваження, або ж це система дестабілізація. Адже відповідно до Конституції та законодавства, щодо бюджету всі пропозиції щодо бюджету мають бути прийняті Радою до 15 серпня. Однак цього не було зроблено. Все це говорить, що кадрові зміни в уряді замалі. Там міняти треба значно кардинальніше. І зміни мають початися зі зміни голови уряду, який не здатний системо підготувати держбюджет та податкове законодавство», — каже С. Кондрюк.

На його думку, збільшення податків робить меншим сенс легальної праці.

«Стосовно конкретних пропозицій, щодо бюджету — зверніть увагу, що відсутність нового системного податкового бачення життєдіяльності країни в умовах війни та не прогнозованості її тривалості, говорять про те, що ні уряд, ні Рада, яка мала б займатися законотворчою діяльністю, виявилися не здатними формувати системні та стратегічні документи. Все на що вони виявилися здатними перекласти левову частину тягаря податкових поборів на населення. Адже податки сплачують працюючі громадяни. А збільшення податків робить меншим сенс легальної праці», — зазначає експерт.

«Щодо військового збору, ніхто не задався питанням, яка частина українського населення сплачує військовий збір навіть у розмірі 1,5%. І замість розширення кількості платників військового збору, добросовісним платникам цей військовий збір кардинально збільшують. Поряд з тим у Кабміну не вистачило духу поставити кілька питань, а як використовується військовий збір? Він є ефективним, чи це просто автоматичне латання дірок у держбюджеті. По-друге, а чи з військового збору потрібно було починати? Чому у нас досі не запроваджено прогресивний податок на доходи фізичних осіб у залежності від розміру доходів. Чому надбагаті продовжують жирувати та купувати яхти і готелі за кордоном, а також міняти квартири та машини під час війни. А оподаткування вони мають таке ж саме, як пересічні українці. Причому доходи українців значно менше. Нас чекає жарка політична осінь, яка має показати або залишки здатності нашого парламенту займатися системним державотворенням та бюджетотворенням, або ж парламент ляже під Кабмін і ми будемо мати бюджет, який з перших днів його прийняття буде потребувати нескінченних змін. Нагадаю, що бюджетом на 2025 рік передбачається знецінення зарплат та пенсій адже заморожуються мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. А надходження з доходів фізичних осіб, податку, який фактично сплачують українці купуючи товари і оплачуючи послуги, можуть зменшуватися коштом дурного рішення про заморозку та знецінення мінімальної зарплати, а також пенсій. Тому у найближчий час ми можемо стати свідками кардинальної недовіри до Кабміну та його відправлення на смітник», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради схвалив проєкт змін до Податкового кодексу. Крім населення підвищений податок платитимуть банки.