Франція модернізує частину винищувачів Mirage 2000−5 °F для України

Франція модернізує частину винищувачів Mirage 2000−5 °F, призначених для України, щоб вони могли уражати наземні цілі.

Франція модернізує частину винищувачів Mirage 2000-5F для України
Франція модернізує частину винищувачів Mirage 2000-5F для України

Ця модифікація французького літака створювалася і за час служби використовувалася лише як винищувач і не передбачала застосування боєприпасів «повітря-земля».

Однак, виходячи з нагальних потреб України мати багатофункціональні бойові літаки, які можуть боротися з повітряними цілями і уражати наземні об’єкти. Франція вирішила модифікувати частину винищувачів Mirage 2000-5 °F, які вона зобов’язалася поставити Україні в межах військової допомоги.

Нагадаємо, що на початку червня цього року президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Україна отримає винищувачі у версії Mirage 2000-5 °F.

Тоді ж він розповів, що для підготовки керування цими винищувачами Франція організує шестимісячні курси підготовки для українських льотчиків.

Макрон наголосив, що допомога Україні у протистоянні російській агресії «означає уникати права найсильнішого».

За попередніми планами, Повітряні Сили України мають отримати французькі винищувачі Mirаge 2000-5 °F до кінця 2024 року.

Наразі невідомо, яке озброєння модифікований літак зможе застосовувати для ударів по наземних цілях.

Першим претендентом на цю роль виступає французька коригована авіабомба AASM, досвід застосування якої мають українські льотчики, що літають на радянських літаках.

Також можна припустити, що українські Mirаge 2000-5 °F будуть адаптовані для застосування американських високоточних авіабомб із комплектами планування та корекції JDAM, які також активно зараз застосовують ПС ЗСУ.