Приватизація університетів є злочином національного рівня — експерт

З точки зору національних інтересів приватизація університетів та їх майна виглядає, як злочин національного рівня. Адже це відвертий механізм під час війни за дешево комусь прихопити дуже ласі шматочки активів, як земельних, так і нерухомості.

Приватизація університетів є злочином національного рівня
Приватизація університетів є злочином національного рівня

Про це в коментарі i-ua.tv заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Якщо анонсується приватизація майна університетів, це перш за все йде мова про університети, які мають багато земель у розпорядженні. Перш за все це Національний аграрний університет, а також навчальні заклади пов’язані з Міноборони. А також інші національні університети, які мають багато земельних активів, а також активів нерухомості. Тобто це відвертий механізм під час війни за дешево комусь прихопити дуже ласі шматочки активів, як земельних, так і нерухомості», — каже А. Новак.

На його думку, під час війни це неприпустимо та злочинно.

«Адже за копійки хочуть розпродати землю та майно, яке належить університетам. Як правило це ласі шматки приміщень в гарних місцях в центральних частинах міст. Все це привабливо з точки зору бізнесу. Однак з точки зору національних інтересів це виглядає, як злочин національного рівня. Хтось за копійки забере ласий шматок у держави у буди ним користуватися. Це продовження процесу приватизації, який в нас почався ще з 90-х років. Зокрема, коли особи наближено до влади чи за домовленістю з владою приватизують колись державну національну власність у свою приватну», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що уряд вирішив навіть змінити закони для того, щоб дозволити приватизацію майна університетів.