Перші українські пілоти завершили підготовку на літаках Alphajet у Франції

Перша група українських військових пілотів завершила підготовку у Франції на реактивних навчально-тренувальних літаках Alphajet.

Перші українські пілоти завершили підготовку на літаках Alphajet у Франції
Перші українські пілоти завершили підготовку на літаках Alphajet у Франції

Навчання українців тривали з березня поточного року. Зазначається, що кількість пілотів, які пройшли відповідний курс, відповідає оперативним потребам України.

Підготовка українських льотчиків є частиною оборонної допомоги від Франції.

Про проходження майбутніми українськими пілотами винищувачів F-16 прискореного курсу підготовки у Франції на реактивних навчально-тренувальних літаках Alphajet стало відомо у червні 2024 року.

Тоді деталі навчання були опубліковані у репортажі французького видання Le Monde.

Журналісти видання стали першими, кого допустили на неназвану авіабазу, що розміщена на південному заході Франції, де тренується група молодих українських льотчиків.

Повітряно-космічні сили Франції зобов’язалися за два роки навчити 26 українських пілотів. Зазначається, що частина з них до цього ніколи не літала, інші мають досвід польотів на навчально-тренувальних літаках L-39 Albatros.

Після кількох місяців підготовки у Великій Британії, зокрема для вивчення англійської мови, в березні цього року група українських льотчиків прибула до Франції, де розпочала теоретичну та практичну підготовку.

Підготовка українських військових відбувається за скороченою програмою — усього шість місяців порівняно зі звичайним курсом тривалістю вісімнадцять місяців.

Для льотної підготовки використовуються реактивні навчально-тренувальні літаки Alphajet. Вони оснащені панеллю приладів, що імітує аналогічну у винищувачах F-16.

Одразу після прибуття українські пілоти «були поміщені під ковпак», як висловився французький офіцер. Навіть під час репортажу їм із міркувань безпеки було заборонено спілкуватися з пресою. Тоді повідомили лише їхній вік: від 21 до 23 років.