Генасамблея ООН затвердила Пакт заради майбутнього: що це означає для України

Нарешті ООН відкрила очі на реальні речі і заявила про необхідність проведення власного реформування.

Генасамблея ООН затвердила Пакт заради майбутнього: що це означає для України
Генасамблея ООН затвердила Пакт заради майбутнього: що це означає для України

Про це в коментарі i-ua.tv заявив директор Центру досліджень воєнних злочинів при Інституті держави і права ім. Корецького НАН України Микола Сірий.

«Два с половиною роки в Україні активно звучала тема про неспроможність ООН реагувати на серйозні виклики. Ми бачимо, що недаремно вона звучала. Адже тепер ми бачимо реалізацію тих заяв не тільки на українському рівні, а і в тому числі на рівні світу. Нарешті ООН відкрила очі на реальні речі і заявила про необхідність проведення власного реформування. Думаю, що останні заяви секретаря ООН Гутераша достатньо виразні в цьому плані. Він прямо заявив, що ООН не виконує функції та щодня втрачає авторитет. Якщо нічого не робити, то цей авторитет може зійти на нуль. Тому все гучніше стоїть питання про необхідність реформування та реорганізації ООН для прийняття рішень на різні виклики. Зокрема, реформування Радбезу ООН. І це дуже добре для нас. Тобто це правильні тренди для всієї планети та всього цивілізованого світу. Це правильні тренди для нас, тому що це ті позиції, які щодня озвучує та відстоює Україна. Тому для нас цей саміт майбутнього позитивний і дуже добре, що різні країни світу зініціювали та організували цей саміт та заходи, які йому передували. Думаю, що нам доцільно оцінювати його хід і проміжні результати», — каже М. Сірий.

На його думку, це позитивний сигнал для України. Адже міжнародна політика тривалий час балансувала між сильними центрами і очікувала, куди повернуться пріоритети.

«Сьогодні це балансування замінюється на проактивну позицію країн світу. Зокрема, політику більшості країн світу. Зокрема, більшість країн світу готові до більш рішучих дій та чіткої позиції на посиленні міжнародних інституцій та прагнення до миру. Тобто на цьому фоні діяльність Рамштайн, українських союзників, які допомагають нам протистояти рф є виразно позитивною діяльність. Не тільки для України, але й для більшості країн світу. Це дуже добра тенденція», — резюмує М. Сірий.

Нагадаємо, що 22 вересня Генеральна Асамблея ООН схвалила «Пакт заради майбутнього». Документ є планом подолання глобальних викликів.