Комуналка зростає через корупцію в обленерго та водоканалах — експерт

Якщо прибрати всі схеми, які є на обленерго, водоканалах, облгазах, то і комунальні тарифи не треба підіймати. На жаль, це питання ніхто не підіймає, не ні держава, ні органи влади, бо вони кормляться з цього корита.

Комуналка зростає через корупцію в обленерго та водоканалах
Комуналка зростає через корупцію в обленерго та водоканалах

Про це під час ефіру заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«Питання в тому, чому ми перекладаємо проблеми на простих українців, а не боремося з корупцією. Адже, якщо прибрати всі схеми, які є на обленерго, водоканалах, облгазах, то і тарифи не треба підіймати. На жаль, це питання ніхто не підіймає, не ні держава, ні органи влади, бо вони кормляться з цього корита. Прості українці змушені шукати кошти для того, щоб заплатити за комуналку. Комунальні тарифи, якщо порівнювати станом на 1 серпня минулого рокі і 1 серпня цього року, зросли більше, ніж на 15%. Якщо окремо брати тарифи на електроенергію, то вони зросли на 68%. З 2025 року нас очікує чергове подорожчання електроенергії майже на 60%. Тобто за період війни тарифи зросли двічі, а це вже буде третє зростання тарифів на електроенергію у 2025 році», — каже експерт.

Він наголосив, що через подорожчання тарифів на газ та опалення, люди, які проживають у двокімнатній квартирі 50 м квадратних, за тепло будуть платити близько 3000 тисяч грн.

" У людей не буде грошей, щоб сплатити такий тариф. Адже платіжка українців після забаганок МВФ в середньому зросте на 25−30%. Зараз середня платіжка українців взимку складає 4000−4500 тисяч гривень, то по закінченню війни, тарифи зростуть на теплопостачання та всі інші комунальні послуги. Тому українці будуть платити, що найменше 5000- 5500 тисяч гривень за комунальні послуги на місяць за квартиру 50 кв метрів. Звісно, що українці не мають таких коштів. Через інфляцію, низькі зарплати, біженців та переселенців й зменшення субсидії. Тому в країні продовжать зрости борги за комуналку. Українці будуть виживати на тлі тотального здороження цін", — резюмує О. Попенко.