Неможливо добитися виплат, навіть якщо військовий загинув у бою — снайпер ЗСУ

Через недолугу систему та бюрократію родинам загиблим військовим неможливо добитися виплат від держави. Однак найкраща схема для нашого бюджету, як у США.

Неможливо добитися виплат, навіть якщо військовий загинув у бою
Неможливо добитися виплат, навіть якщо військовий загинув у бою

Про це в коментарі i-ua.tv заявив командир групи спецпідрозділу ЗСУ, снайпер Костянтин Прошинський.

«У Кабміні почали скасовувати інформацію, кажучи що до кінця воєнного стану виплати будуть на рівні 15 млн. А вже після воєнного стану виплати будуть сягати 2 млн 271 тисяча грн. Для мене це дивно, бо збір документів йде півроку. Тобто закінчилася війна, а ще півроку триває розслідування і люди отримають не 15 млн, а 2 млн 270 тисяч. Чому під час воєнного стану 15 млн, а після його завершення 2 млн 271 тисяча за загиблого? Розуміємо, що це навантаження на бюджет і такі великі суми ми не зможемо виплачувати. Тобто бюджет не витримає навантаження у суму 360 тисяч доларів», — Костянтин Прошинський.

Також К. Прошинський, зазначає — наразі неможливо добитися виплат, навіть якщо військовий загинув у бою.

«Треба провести розслідування, заповнити багато рапортів та інша паперова бюрократія. Подобається система, яка побудована в США і виплати там значно менше, ніж 360 тисяч доларів. Там є одноразова виплата, але сім’я на довгий термін отримує великі соціальні блага. Це стосується безкоштовної освіти дітей у коледжах та університетах, медичної страховки. Побудована велика система, яка допомагає дітям отримувати гарну освіту. Буває таке, що коли загинув військовий, батько, який не платив аліменти, і не спілкувався з сином, на кладовищі з’являється за своєю долею у 15 млн. Є родичі, які беруть кредити, і якщо з військовим щось станеться, то в них буде шанс його виплатити. Тому фінанси не вирішують проблем, а лише дають спокуси неродимим родичам. Тому найкраща схема для нашого бюджету, як у США. Тобто є певна сума для дружини загиблого, а все інше має йти на соціальні блага на дітей і держава має брати на себе відповідальність за освіту дітей загиблих воїнів», — резюмує снайпер ЗСУ.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів затвердив новий Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Сума виплат не змінюється.

Водночас продовжує діяти постанова Кабміну про від 28 лютого 2022 р. № 168, за якою «розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період воєнного стану під час виконання ним обов’язків військової служби не може становити менше 15 млн гривень».

У попередній редакції новини було вказано, що відтепер сума становитиме 2 млн 271 тисячу гривень. Але це не стосується періоду воєнного стану. Тобто сума виплат під час війни залишиться на рівні 15 млн гривень.