Для перспективних контактів з Україною, Китаю треба буде зменшити співробітництво з рф — політолог

Якщо представник Китаю буде присутнім на саміті миру, то це стане невеликим зсувом та дипломатичним нюансом на користь України.

президент рф в. путін та голова КНР Сі
президент рф в. путін та голова КНР Сі

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

" Є нагода зустрітися та поспілкуватися з офіційним китайським працівником, який присутній на сесії Генасамблеї ООН. Зараз це продовження зусиль, щодо посилення контактів на китайському напрямку. Для того, щоб хоча б Китай залучити у роботу, щодо саміту миру. Ми побачили, що на себе певне посередництво на себе взяла Індія і її представник обговорював можливу участь рф у Другому саміти миру. По суті саме через Індію було передано запрошення, але рф відмовилася. Після того, як рф заявила, що не братиме участь у Другому саміті миру, в України з’явився новий момент, який можна використовувати у роботі з Китаєм. Зокрема, щоб залучити Китай у роботу, щодо Другого саміту миру", — каже В. Воля.

На його думку, Україна в першу чергу намагається домовитися з Китаєм, щоб він включився у роботу з самітом.

" Україна може сказати, що вона готова до того, що росія стане учасником саміту. Адже рф не хоче жодних перемовин та обговорення. Тобто певною мірою у України з’явився певний бонус у відносинах з Китаєм, який наполягав на тому, що будь -які саміти миру та обговорення завершення війни, повинні відбуватися за участю росії. Тож після відмови рф треба дивитися, як поведе себе Китай. Якщо він відправить на саміт свого спостерігача, то це без сумніву буде маленький, але важливий зсув на користь України", — зазначає експерт.

Також В. Воля підкреслив, що треба дивитися чи зміниться позиція Китаю, щодо приєднання до тих чи інших санкцій проти рф.

«Тобто чи готовий він зменшити співробітництво з рф. Особливо у підсанкційних секторах. Крім того, чи здатен Китай доносити повідомлення до російської верхівки про те, що росії не вдасться виграти війну. Адже у лютому буде 3 роки, як триває повномасштабне вторгнення. До речі, Перша світова також тривала 3 роки. Однак вона призвела до краху всіх держав та імперій. Наразі для України важлива присутність Китаю на саміті миру. І в України стало більше шансів це зробити. Тобто, після того, як рф відмовилася від участі у саміті, Китай буде зобов’язаний або пом’якшити свою позицію, або пояснити, чому він відмовляється прийняти участь у саміті миру. Тому можливо представник Китаю буде присутнім на саміті. І це стане невеликим зсувом та дипломатичним нюансом на користь України», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що керівник Офісу президента України і міністр закордонних справ України Андрій Сибіга провели зустріч з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї, під час якої обговорили «перспективи подальших контактів на найвищому рівні».