Це не допомога, а борг під заставу — експерт про декларацію щодо відновлення України

ЄС такою декларацією про відновлення пропонує залазити Україні у борги.

експерт розкритикував декларацію щодо відновлення України
експерт розкритикував декларацію щодо відновлення України

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Ви якісь інші домовляння з нашого боку бачили? Я — ні, тому ЄС пропонує залазити Україні у борги. Ви бачили урядову програму, у який спосіб ці 50 мільярдів доларів принесуть Україні плюс 50 мільярдів, що потрібно на обслуговування боргових зобов’язань. Тому це не допомога, а борг під заставу», — каже експерт.

Також він не виключає, що ці кошти можуть розікрасти, бо у нас ніхто ні за що не відповідає. Особливо уряд.

«Оскільки цей борг дається під заставу, то європейці точно нічого не втрачають. А які вигоди від цього отримає Україна не розумію. Не бачу, коли можуть бути витрачені ці гроші для того, щоб вони дали певний зиск. Заяви про макрофінансову стабільність — мантра не про що. При чому у нас наразі обсяг золотовалютних резервів ледь не найбільший за всю історію України, і чомусь при цьому у нас шалено зростає курс долару. Тому питання до уряду, куди підуть ці 50 млрд? Якщо вони будуть використані на закупівлю зброї, то це слушна пропозиція, але це має бути передбачено в бюджеті. У проекті бюджету на наступний рік немає таких сум. Гроші мають приносити гроші, або бути резервом. Якщо вони не використовуються, то яка різниця, де вони лежать», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Європейський Союз і ще понад 30 країн ухвалили під час зустрічі в форматі G7+ у Нью-Йорку спільну декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України.

До кінця року вони планують надати Україні кредити на 50 мільярдів доларів для збільшення надходжень до бюджету, які погашатимуться за рахунок прибутків від заморожених активів РФ. Частина цих коштів буде спрямована на військову допомогу Україні.