Експерт розповів, як побороти корупцію в Україні

Без змінити системи надання державних та системи фінансування державних видатків, лише за рахунок збільшення покарання, ми дійдемо лише до зростання вартості корупційних оборуток.

Експерт розповів, як побороти корупцію в Україні
Експерт розповів, як побороти корупцію в Україні

Про це в коментарі заявив експерт з економічних та політичних питань Юрій Гаврилечко.

«Корупція не може бути подала завдяки жорстокому покаранню, адже корупція — суспільний договір. Адже корупція буде завжди поки людина може щось отримати швидше, дешевше та якісніше без корупції. Для того, щоб рівень корупції зменшився потрібні не тільки покарання. Потрібно перебудовувати систему держаного управління трохи в інший спосіб. Тобто, щоб від рішення чиновників майже нічого не залежало. Тоді не буде причин для корупції. Чи є у нас прикладу, як це може працювати, так є. Це отримання значної кількості адмін послуг через ЦНАП. До речі, там абсолютно офіційно можна сплатити за прискорення певних процедур. Це незначні кошти, а терміни отримання послуг невеликі, тож чому так само не зробити в інших галузях. Це набагато складніше, ніж запровадити покарання. Але і покарання нічого не зробить, якщо зиски від корупції будуть залишатися. Тому систему треба відбудовувати в інший спосіб. Але це не говорить про те, що покарання не потрібно використовувати», — каже Ю. Гаврилечко.

На його думку, має бути інша система, а потім вже покарання. Бо якщо буде лише покарання, то для уникнення ризиків потрібно буде дати хабаря.

«Тому рівень корупції тільки збільшиться. Тобто без змінити системи надання державних послуг без зміни системи фінансування державних видатків лише за рахунок збільшення покарання ми дійдемо лише до зростання вартості корупційних оборуток. Тобто корупція лише збільшиться. Також не варто забувати про мотивацію держслужбовців. Але мова має йти про невідворотність покарання. Інакше його можна буде уникати», — резюмує Ю. Гаврилечко.

Нагадаємо, що понад 70% громадян переконані, що жорсткість покарань за корупцію може сприяти зростанню доброчесності державних службовців.