Новий законопроєкт щодо СЗЧ може стати корупційним — адвокат

Новий законопроект, який передбачає повне звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців, які добровільно повертаються у підрозділ після самовільного залишення частини (СЗЧ), може містити в собі корупційну складову.

Влада має показати власний приклад і мобілізуватися до ЗСУ
Влада має показати власний приклад і мобілізуватися до ЗСУ

Про це в коментарі заявив адвокат Ростилав Кравець.

«Дійсно є проблема, коли багато мобілізованих добровільно повертаються у підрозділ після самовільного залишення частини (СЗЧ). Це дуже велика проблема, яка досі не вирішена останніми змінами в законодавстві. І думаю, що вона ще більше збільшиться після дозволу командирам частин брати на поруки бійців. І тут виникає питання, чому одного візьмуть, а іншого — ні. Таким чином виникає корупційна складова», — каже Р. Кравець.

На його думку, для того, щоб українці не залишали позиції та вступали до лав ЗСУ, має бути мотивація.

«Влада має показати власний приклад і мобілізуватися до ЗСУ. Чиновники, депутати та їх рідні мають йти на передову. Тоді українці побачать, що можновладці дійсно захищають країну та народ», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, що у Верховній Раді триває робота над законопроєктом, який передбачає повне звільнення від кримінальної відповідальності військовослужбовців, які добровільно повертаються у підрозділ після самовільного залишення частини (СЗЧ). Новий проєкт закону можуть зареєструвати у найближчі дні.

Про це розповів народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.