Влада розформувала добровольчі батальйони, щоб виловлювати людей на вулицях — волонтер

Не знаю, хто і для чого видумали територіальні центри комплектації (ТЦК). А кого вони зібралися комплектувати? Насправді це просто зміна вивісок та шоу.

Віктор Шишкін
Віктор Шишкін

Про це під час ефіру заявив волонтер, Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін.

«Бусифікація українців — дуже сумна ситуація. Не хочу захищати ухилянтів та тцкашників. Однак не хочу одночасно обвинувачувати тих, чи інших. Адже всі вони винуваті. Є конституційні обов’язки громадян України. Захист батьківщини входить до цих обов’язків. І тут варто згадати Порошенка та Зеленського. Вони прийшли до влади, коли в країни вже була війна. Тому згідно Конституції, їх головний обов’язок у воюючий країні, створити систему обороноздатності по всім аспектам. А слово мобілізація чомусь відноситься лише до мобілізації людського ресурсу. Це фінансовий, організаційний, економічний ресурс та багато інших ресурсів, які потрібні системі. Якщо брати людський ресурс, то ним займалися воєнкоми. Не знаю, хто і для чого видумали територіальні центри комплектації (ТЦК). А кого вони зібралися комплектувати? Насправді це просто зміна вивісок та шоу», — каже В. Шишкін.

Він нагадав, що завдяки конституційній реформі Петра Порошенка, права людей стали ще більше незахищеними.

«Аналогічна ситуація з ТЦК, комусь захотілося придумати щось нове, а що змінилося? Можливо для того, щоб працевлаштувати на посади своїх, звільнивши попередників. Крім того, розформували добровольчі батальйони, які готові були воювати. І вирішили ловити людей на вулицях. А чи є центри для підготовки цих людей? «, — підкреслив В. Шишкін.

Він зазначає, що людей мають ставити на облік у військкомати, а не розформовували їх. Однак облік є різним.

«Армії треба їсти, але якщо забрати на війну всіх комбайнерів, фермерів та хліборобів, то хто буде займатися вирощуванням зерна, м’яса і так далі? А хто буде займатися конструкторськими розробками в тилу з нового озброєння? Дронами, багами, ракетами? Тому має бути правильна система організації мобілізації людських ресурсів. Тому не знаю, чим займається ТЦК і чому розформували військкомати», — резюмує В. Шишкін.