КНДР офіційно вступає у війну проти України: що це означатиме?

Коли Північна Корея передає ракети — це лише торгівля. А коли воюють їх громадяни у лавав збройних сил рф, то це означає, що Кім Чен Ин санкцінюював війну північних корейців проти України у складі або на боці армії рф.

в.путін та Кім Чен Ин
в.путін та Кім Чен Ин

Про це в коментарі заявив політолог Володимир Воля.

«Північна Корея і так включилася у війну проти України. Адже були знайдені залишки їх ракет в Україні. Чи дійсно на Донбасі зараз воює саме арміє КНДР, це запитання, яке потребує підтверджень. Має бути документування про кількість поранених, полонених та вбитих північних корейців. Проте не можна виключати, що певна кількість військовослужбовців КНДР була відправлена в рф для того, щоб вони набували досвіду ведення сучасної війни. Адже Кім чин Ін полюбляє демонструвати силу. Він намагається отримати доступ до військових технологій та вивчає військовий досвід. Тому треба розібратися чим саме займаються військові КНДР — будуть споруди на лінії фронту, займаються логістикою чи воюють на фронті проти українського війська. Поки що немає аргументів про те, що військові з КНДР масово воюють в Україні», — каже політолог.

При цьому він підкреслив, що КНДР вже підтримала рф у війні в Україні.

«Є два варіанти. Перший — підрозділі КНДР централізовано відправляються під командуванням російських офіцерів для війни. Вони воюють, як підрозділи Північнокорейської армії. Це означає офіційний вступ КНДР у війну проти України на боці рф. З точки зору міжнародного права це пряме приєднання до участі у війні ще однієї держави. Другий варіант — Кім Чен Ин відправить воювати корейській бійців під виглядом добровольців контрактників, щоб вони заробили гроші. Тобто це торгівля трудовим ресурсом. Тобто КНДР може здати рф в оренду певну кількість військовослужбовців. В КНДР будуть розповідати, що це добровольці, а насправді це буде співучасть Кім Чен Ину у війні путіна проти України. А це означає, що КНДР офіційно створила Альянс у війні проти України. Адже, коли Північна Корея передає ракети — це лише торгівля. А коли воюють їх громадяни у лавав збройних сил рф, то це означає, що Кім Чен Ин санкцінюював війну північнокорейців проти України у складі або на боці армії рф», — підкреслив політолог.

На його думку, світ не буде запроваджувати додаткові санкції проти КНДР.

«Радбез ООН паралізовано. Кім Чен Ин поводить себе зухвалою. Адже за час свого президенства Трамп його легалізував у міжнародній політиці, зруйнувавши міжнародну ізоляцію північнокорейського режиму. І наразі весь санкційний режим проти КНДР обвалився, як і можливість запровадити нові санкції від Радбезу ООН. Змусити Кім Чен Ина відмовитися від підтримки рф буде неможливо. Однак його участь у війні проти України підштовхне Японію та Північну Корею до більш жорстких кроків. Зокрема, у Північної Кореї виникне питання до Китаю. Адже Кім Чен Ин погрожує і Північній Кореї, підвішуючи градус ескалації на Корейському півострові. Питання в тому, що робитиме Китай. Чи стримуватиме Кім Чен Ина чи ні. Раніще Китай мав вплив на Кім Чен Ина. Наразі він почав втрачати цей вплив. А для КНР складається неприємна ситуація — руйнуються дипломатичні здобутки, які були реалізовані попередні десятиліття. В тому числі у відносинах з Південною Кореєю», — резюмує В. Воля.

Нагадаємо, що армія рф сформувала «особливий бурятський батальйон», до якого увійшли громадяни КНДР. Наразі відомо, що 18 військових з Північної Кореї вже втекли з позицій на кордоні Брянської та Курської областей росії. Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на джерела у спецслужбах.