Без вступу до НАТО але зі зброєю — політолог про мирний план Зеленського

За президентства Джо Байдена ми навряд чи отримаємо запрошення до НАТО. Проте саме четвертий пункт плану — гроші та зброя для України, може бути реалізовано.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Віталій Кулик.

«Мова йде не просто про план, це наша пропозиція до плану західним партнерам. Хоча там багато „хотелок“. Звичайно це краще, ніж китайські та бразильські ініціативи. Насправді, так званий мирний план, це не план, адже в нього немає екшен плану. Тобто поетапності, відповідальних та проміжних результатів й кінцевої чітко окресленої мети. Це лише наша переговорна позиція. Це лише посилення позиція України перед початком великих переговорів. Якби це був план з врегулювання, то він би містив кілька позицій. Зокрема, модель А, модель Б, сторони, ризики та оцінка готовності до поступок. Всього цього немає. Тому президент, коли робив анонс плану, стверджував, що у документі закладена філософія посилення України перед переговорами», — каже В. Кулик.

На його думку, з цієї точки зору, це дає розуміння Україні у якій бік рухатися у частині залучення наших західних партнерів.

«М'яч на боці західних партнерів і вони мають дати відповідь, в якому обсязі та як вони готові реалізувати цей документ. Та чи взагалі готові. Є велике запитання, щодо запрошення України до НАТО. Дуже скептично до цього налаштований. Вважаю, що за президентства Байдена ми навряд чи отримаємо запрошення до НАТО. Друга позиція плану — надання України далекобійного озброєння. Це дискутовне питання у західних колах. Адже у Заходу немає чіткої відповіді. Тому навряд чи воно з’явиться до виборів у США. Хотілося, щоб навколо цієї позиції об'єдналися представники західного істеблішменту, але це питання до дипломатії. Поки для цього немає сприятливої політичної кон’юнктури», — зазначає В. Кулик.

На його думку, Україні не нададуть розмістити на власній землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування.

«Щодо переговорів Байдена із рф, КНР і КНДР про зменшення ядерної загрози, тут є певні складові. Перша — внутрішньополітичний процес у США. Щоб заспокоїти американців відносно ядерної війни, Байден ініціював перемовини між лідерами ядерної п’ятірки. Друга складова — на даний момент система ядерного стримування, точніше договір про нерозповсюдження ядерної зброї зараз знаходиться в кризі. Країни, які відмовилися від створення своєї програми зараз кажуть, що відмова від ядерної програми, як це в свій час зробила Україна, може закінчитися вторгненням у державу. Тому про необхідність власної ядерної програми говорить Німеччина, Австралія, Канада і багато інших країн, які були близькі до створення власної військової ядерної програми. Однак під тиском ядерної 5-ки вони від цього відмовилися, тому що їм пообіцяли ядерну парасольку. Зараз питання ефективності такої парасольки підвішено, тому багато країн питають, а чому ми маємо себе стримувати. Адже західні гарантії безпеки не працюють і є загроза вторгнення. Тому ядерний клуб шукає інструменти впливу, як не допустити хвилеподібного розширення ядерного клуба. В цьому зацікавлені Китай та США. Адже вони не хочуть, щоб ядерна зброя опинилася у руках неконтрольованих груп, які можуть неї скористатися. Однак на цьому тлі не варто очікувати, що Україні нададуть розмістити на власній землі комплексний неядерний стратегічний пакет стримування. Адже вже є заяви США та Пентагону про те, що Україна не отримає військово-космічну систему, яка є у Ізраїлю, і дозволяє стримувати запуск міжконтинентальних балістичних ракет. Таку позицію американські політики виправдовують, тим що у ситуації з Іраном — це не ядерна країна, і військовий конфлікт з цією державою не призведе то Третьої світової, то у випадку з росію та Україною це може перетворитися на Третю світову війну. Тому розміщення в Україні комплексного неядерного стратегічного пакета стримування — наша „хотелка“. Проте не виключаю, що колись ми його отримаємо», — зазначає В. Кулик.

На думку політолога, з точки зору реалістичного цього плану — найбільш ймовірне об’єднання економічних потенціалів та створення кластерів виробництва зброї.

«Нарощення цього кластеру та створення все більше компаній та транснаціональних підприємств, які зможуть працювати на оборону України та колективного Заходу. Тому саме четвертий пункт плану — гроші та зброя для України, може бути реалізовано. Про це говорять наші західні інсайдери. Всі інші пункти більше побажання», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що сьогодні, 16 жовтня президент Володимир Зеленський презентував в Раді так званий мирний план перемоги України у війні з рф.