В Альянсі немає розуміння, що Україна є важливим елементом, який укріпить безпеку НАТО — експерт

Генсек НАТО Марк Рютте працює в унісон з пропозицією Києва, щодо прискорення нашого Євроатлантичного майбутнього України.

Генсек НАТО Марк Рютте
Генсек НАТО Марк Рютте

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«Згідно із заявою Рютте, Україна неодмінно стане членом Альянсу. Однак поки що позиція, щодо України залишається на попередньому рівні. Тобто замість конкретних часових рамок нам говорять про міст до НАТО та загалом про Євроатлантичний шлях. Зокрема, що Альянс нас буде підтримувати, але розуміння термінів вступу відсутні. Якщо говоримо про ЄС, та майбутню євроінтеграцію, тут є терміни — 2030 рік. А щодо вступу в НАТО відповіді немає. А коли ми чуємо від Рютте, який до речі щиро підтримує Україну, заяву про вибір між 33 -м та 34- м членом Альянсу, то виникає питання, а чому 34-м? Чому немає розуміння, що Україна є важливим елементом, який кардинально укріпить безпеку всього НАТО», — каже політолог.

На його думку, політичне рішення навколо пропозиції президента В. Зеленського про вступ України до НАТО, що було викладено у плані перемоги, будуть ухвалюватися пізніше.

«Подивимося, що відбудеться зустріч четвірки у Німеччині, на якій лідери США, Британії, Франції й Німеччини обговорять війну в Україні. Також обговорення триватимуть. Очевидно, що Україна вважає невід’ємним елементом майбутнього забезпечення гарантій безпеки — саме членство в НАТО. Тому Київ від цього відступатися не буде. Над цим питанням працюватиме весь український політикум і наші друзі. Однак Рютте після отримання посади Генсека НАТО, дуже обмежений у своїх заявах. Йому тепер треба оглядатися на позицію інших країн членів Альянсу. Він не може виступати, як окрема політична одиниця. Він має оголошувати офіційну позицію, яка є в Альянсі. Однак за закритими дверима, він може використовувати політичний вплив, який має та який отримав після багатьох років політичної діяльності. Думаю, що Рютте працює в унісон з пропозицією Києва, щодо прискорення нашого Євроатлантичного майбутнього», — резюмує політолог.

Нагадаємо, що Рютте заявив, що Україна стане 33-м чи 34-м членом НАТО.