Адвокат прокоментував заяву Залужного про мобілізацію жінок

Щодо заяви ексголовкома Валерія Залужного про мобілізацію, то мова в першу чергу йде про захист України та пошуку необхідних людських резервів. А наша влада має не маніпулювати суспільною думкою, а ставити інтереси України вище, ніж інтереси іноземців.

Валерій Залужний
Валерій Залужний

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«Що стосується мобілізації жінок, до 18 травня 2024 року, в законі була передбачена мобілізація жінок. Зокрема, військовозобов’язаних жінок. Однак після 18 травня в результаті потужних змін, які повинні були покращити мобілізацію та зменшити кількість осіб, які мають право на відстрочку, і збільшити кількість мобілізованих, все вийшло з точністю навпаки. Були внесені згідно з якими армія чиновників отримали відстрочку від бронювання. А військовозобов’язані жінки будуть мобілізуватися лише за згодою. І це на тлі того, що є велика кількість категорій осіб, які давали присягу народу України та отримали відстрочку. Наприклад, помічники нардепів, судді, дисциплінарні інспектори, особи, які розробляють закони, прокурори, працівники прокуратури. Тобто це тисячі осіб. Тобто потужні зміни в законі про мобілізацію перетворилися на маніпулювання суспільною думкою. Адже тисячі осіб, які мають в перших рядах ставати на захист України, отримали право на відстрочку і одразу нею скористувалися», — каже Р. Кравець.

На його думку, мова в першу чергу йде про захист України та пошуку необхідних людських резервів .

«А всі заяви наших партнерів на цьому тлі виглядають досить невпевнено. Адже допомоги дається рівно стільки, щоб Україна не програла, але щоб і не виграла. Це призводить до великої кількості людських втрат. А в план перемоги президента треба включити пункти, які будуть захищати та берегти життя українців й територіальну цілісність та незалежність України. Єдиний вихід — влада має брати на себе відповідальність за економіку, національну безпеку та обороноздатність для того, щоб ставити інтереси України вище, ніж інтереси іноземців», — резюмує адвокат.

Нагадаємо, посол України у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, виступаючи в Chatham House заявив, що Мобілізація жінок в Україні є неприйнятною, проте до неї можуть вдатися у разі крайньої необхідності.