Липові інвалідності є не тільки у прокурорів, треба перевірити БЕБ, поліцію та суддів — адвокат

Скандал з МСЕК та прокурорами на Хмельниччині показав, що система давно прогнила і зараз просто вскрився гнійник.

Анатолій Маркевич
Анатолій Маркевич

Про це під час ефіру заявив — ветеран прокуратури України, полковник юстиції запасу, адвокат Анатолій Маркевич.

«Скандал з інвалідністю в прокуратурах відбувався через проблеми у системі. Однак це стосується не тільки прокуратури, бо цей нарив, який давно існував, прорвало саме на прокурорах. Однак це зачепило і інші гілки влади, зокрема, судову. Побачив статистику інвалідів серед суддів у Хмельницькій області, яких суттєво менше за кількістю. Їх 38 людей у Хмельницький області. А якщо взяти інші силові структури, поліцію, БЕБ, інші силові структури, то картина там буде нагадувати ту, про яку ми вже знаємо. Тобто це недолік самої системи. Також треба робити перевірки правоохоронних та силових структур. А це вже недолік роботи територіальних органів пенсійного фонду та суддівської системи. Адже без суддів такого бути не могло. Тут змішані інтереси усіх гілок. Тому говорити про те, що лише прокурори — інваліди є неправильним, бо це стосується інших силових структур», — каже А. Маркевич.

За його словами, пенсія прокурорів за вислугу років становить 60% від суми місячного заробітку.

«Всі прокурори, які оформили собі липові пенсії, мають повернути ці кошти до бюджету. До речі, пенсія за вислугу років може призначатися, якщо людина працювала в прокуратурі перед виходом на пенсію, але вже не працює в прокуратурі. Тому пенсія прокурорів не може бути 40 або 50 тисяч гривень, як ми бачили в цих випадках. Адже прокурор одночасно знаходиться на пенсії та отримує зарплату. Тут питання до судових рішень, які дозволили обійти закон та одночасно отримувати зарплату та пенсію. Скоріш за все пенсійний фонд не оскаржував ці рішення і вони залишилися у силі. Тому по кожному факту отримання пенсії працівником прокуратури повинно бути проведено ретельне службове розслідування. Такі ж самі перевірки треба ініціювати і по іншим силовим структурам. Думаю, що таких буде багато», — підкреслює А. Маркевич.

На його думку, в Україні склалася така система, що всі пов’язані одні з одним.

«Тобто у нас кругова порука. А головну скрипку у призначені липових пенсій грало МСЕК. Ще до повномасштабного вторгнення в Україні 6,6% населення були інвалідами різних. Насправді їх набагато менше, адже МСЕК дуже корумпована структура. Там клановість і окрема республіка. Звільняли тільки тих, хто забував ділитися. Це давно прогнивша структура», — підкреслив А. Маркевич.

Він підкреслив, що нову структуру, яка буде створена на місці МСЕК мають перевіряти громадяни та ЗМІ. Крім того, всіх, хто винен у видачі липових довідок про пенсії треба звільнити з правом позбавити займати аналогічні посади пожиттєво, а проти прокурорів — інвалідів та інших силовиків мають бути відкрити кримінальні провадження.