Хорватія закупить Leopard 2, віддавши старі танки Україні

Хорватія придбає півсотні танків Leopard 2A8 за німецькі кошти, отримані від передачі своїх старих танків та БМП до України.

Хорватія закупить Leopard 2, віддавши старі танки Україні
Хорватія закупить Leopard 2, віддавши старі танки Україні

Про це повідомляє хорватське видання Vijesti.

Міністри оборони Іван Анушич та Борис Пісторіус підписали Лист про наміри, в якому висловлюють готовність країн передати хорватьську бронетехніку, включаючи запасні частини та боєприпаси в Україну, в обмін на компенсацію від ФРН яка буде спрямована на закупівлю 50 танків Leopard 2A8. Ці кошти частково покриють замовлення нової техніки.

Таким чином Хорватія доєднається до міжнародної програми спільної закупівлі Leopard 2A8. Окрім Німеччини до неї вже доєднались Чехія, Литва, Швеція, Італія та Нідерланди.

Військова допомога Україні

Хорватія планує передати 30 танків М-84, а також 30 бойових машин піхоти М-80 «зі складів зберігання». Останні вже перебувають на озброєнні Сил оборони, надійшовши в рамках військової допомоги від Словенії.

Попри схожість з радянськими бойовими машинами БМП-1 та БМП-2, югославські М-80 повністю відрізняються від них конструктивно. Вони оснащені 20 мм автоматичною гарматою HS.804 (M-55) та протикульовим бронюванням.

У той же час М-84 передаватимуться Україні вперше. Ці машини є локалізованою копією експортних радянських танків Т-72М1, що виготовлялись за ліцензією в Югославії.

Після розпаду країни новоутворена Хорватія успадкувала парк із 84 танків М-84. З 2008 року усі вони пройшли модернізацію до рівня М-84А4 Sniper, а станом на 2023 рік більша частина пройшла капітальний ремонт та оновила системи зв’язку.

Порівняно з оригінальним Т-72М, хорватські М-84А4 мають кращу вогневу потужність за рахунок сучасного балістичного обчислювача DBR-84, котрий працює у поєднанні з всепогодним денним/нічним прицілом навідника SCS-84.

Була покращена і рухома складова машини: танк отримав новий 1000-сильний дизельний двигун V46-TK та покращені приводи повороту башти та вертикального наведення гармати.

У той же час рівень захисту не зазнав змін — в ході модернізацій техніка так і не отримала жодних пакетів навісного бронювання або динамічного захисту.

За інформацією видання Jutarnji, на сьогоднішній день хорватська армія має на озброєнні близько 70 танків M-84, які «знаходяться в дуже хорошому стані та добре обслуговуються».