Сенат США підтримав пакет допомоги Україні на $ 40 млрд

Сенат переважною більшістю голосів проголосував за надання допомоги Україні у розмірі 40 мільярдів доларів, наголосивши на широкій підтримці країни республіканцями та демократами в її обороні від вторгнення Росії.

Сенат США підтримав пакет допомоги Україні на $ 40 млрд

Процедурне голосування 81 — за, 11— проти вібулося у понеділок, воно передбачає ухвалення Сенатом закону вже в середу, якщо всі законодавці погодяться відмовитися від правил дебатів. Це надішле його на підпис президенту Джо Байдену, якщо не буде внесено змін.

Пакет військової та гуманітарної допомоги затримав сенатор Ренд Пол, республіканець із Кентуккі. Минулого четверга лідер сенатської більшості Чак Шумер і лідер Республіканської партії Мітч МакКоннелл, також з Кентуккі, зробили рідкісну спільну пропозицію дозволити голосування щодо поправки до формулювання, яке шукав Пол. Але він хотів, щоб це положення, яке, швидше за все, могло стати провальним, було вписано в сам закон.

«Його перешкоди не завадять допомозі Україні зрештою пройти через Сенат», — заявив Шумер у залі засідань Сенату у понеділок. «Так чи інакше ми збираємося це зробити і надіслати чіткий сигнал Україні та всьому світу, що Америка стоїть на боці демократії та проти глибоко аморальної путінської кампанії насильства».

Пол повідомив журналістам, що остаточне голосування, ймовірно, відбудеться у четвер.

У той час як демократи в переважній більшості підтримали допомогу Україні, Пол входить до групи республіканців, які почали виступати проти подальшої допомоги через проблеми з дефіцитом. Коли пакет допомоги пройшов у Палату минулого тижня, 57 законодавців Республіканської партії виступили проти нього. Підлога стверджувала, що США не можуть дозволити собі такі витрати.

«У Республіканській партії завжди були ізоляційні голоси», — сказав Макконнелл у неділю після поїздки в Україну. «Я думаю, що один із уроків, які ми засвоїли під час Другої світової війни, полягає в тому, що не протистояти агресії на ранньому етапі — це величезна помилка».

Громадська підтримка допомоги Україні залишається стабільною та сильною. Опитування Університету Монмута, проведене у понеділок, показало, що 77% американців підтримують відправку зброї в Україну, при цьому 88% демократів, 77% республіканців та 70% незалежних прихильників. У телефонному опитуванні 807 дорослих, проведеному з 5 по 9 травня, похибка становила 3,5 процентних пунктів.

Представник Пентагону Джон Кірбі раніше цього місяця заявив, що фінансування повноважень Байдена щодо скорочення витрат, яке Байден використав для відправки зброї в Україну, закінчиться до третього тижня травня, якщо не будуть надані додаткові гроші.

Рахунок включає 19,7 мільярда доларів для Міністерства оборони, що на понад 3 мільярди доларів перевищує рівень, запрошений адміністрацією Байдена. Це включає пряму допомогу Україні в галузі безпеки у розмірі 6 мільярдів доларів, яку Байден запросив минулого місяця, і 9,05 мільярда доларів для поповнення запасів зброї, відправлених із Пентагону в Україну.

Пакет надасть Україні та іншим країнам, які постраждали від вторгнення, 4 мільярди доларів у вигляді іноземного військового фінансування, щоб допомогти їм придбати зброю. Він також включає пряму економічну підтримку України у розмірі 8,8 млрд. доларів, а також кошти на ремонт посольства США в Києві, документування військових злочинів та захист від витоків ядерного палива.

Крім того, цей захід надасть 4,35 мільярда доларів на глобальну продовольчу та гуманітарну допомогу, якою управлятиме Агентство США з міжнародного розвитку, та ще 700 мільйонів доларів на глобальне фінансування продовольства у Державному департаменті. Включення коштів було зроблено, незважаючи на деякі побоювання республіканців, що глобальну продовольчу кризу не слід вирішувати.

— За сприяння Деніела Флетлі, Стівена Т. Денніса та Зака ​​С. Коена.