Рефат Чубаров: «Завершення російсько- української війни відбудеться разом зі звільненням всього півдня країни»

18 травня виповнюється 78 років від початку депортації радянським режимом кримських татар із Криму. Цього дня в Україні та світі згадують жертв геноциду кримськотатарського народу. Яка зараз ситуація в Криму на тлі війни з Росією та чи готуються на півострові до того, що туди може прийти українська влада? Про це журналісти запитали голову Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

Рефат Чубаров: «Завершення російсько- української війни відбудеться разом зі звільненням всього півдня країни»

— Сьогодні роковини депортації кримських татар. Адже 78 років тому до Середньої Азії примусово вивезли близько 200 тисяч осіб, кілька десятків тисяч загинули в дорозі або у вигнанні. Після анексії Криму Росією на півострові знову почалися переслідування кримських татар. Яка зараз ситуація на півострові?

— Так, сьогодні вже 78 роковини депортації кримськотатарського народу зі своєї Батьківщини — з Криму. Трагедія кримськотатарського народу полягає не тільки в тому, що він був депортований зі своєї землі, але і в тому, що це вигнання тривало 45 років. Весь цей час кримських татар примусово утримували у місцях вигнання. Їм заборонялося повертатися до Криму. Тих, хто намагався повернутися на півострів, знову виганяли. Багатьох, хто намагався повернутися та оселитися в Криму — саджали в тюрми. Масове повернення кримських татар стало можливим наприкінці 1980 -х років. Це сталося завдяки тому, що кримські татари протягом десятиліть виборювали право повернутися на свою землю та відновити свої права.

Кримськотатарський національний рух був одним з наймасовіших в часи СРСР. Завдяки згуртованості, єдності, мужності людей народ зміг повернутися на свою Батьківщину.

Масове повернення кримських татар співпало з розпадом СРСР та оголошенням незалежності Української держави. Проте з 1991 по 2013 рік український політикум дуже складно та неоднозначно ставився до відновлення колективних прав кримськотатарського народу. Зокрема, до відновлення його політичних прав та до статусу кримської автономії, який виходив би з права корінного народу півострова на самовизначення на власній землі у складі Української держави. Лише після того, як на кримську землю прийшла біда — вторглися російські війська, вся Україна побачила, що саме кримські татари масово вийшли на мирні мітинги. Вони виступили проти російської окупації. Тож ставлення українського суспільства до кримських татар кардинально змінилося, але тепер на півострові хазяйнують російські окупанти. Понад 8 років триває російська окупація Криму. Тож наша держава не може суттєво впливати на життя людей, що живуть в умовах окупації. Політика російських окупантів однозначна — всі, хто не підкоряється — мають бути подавлені та розчавлені. Якщо цього не вдається зробити, то людей саджають у тюрма або ж вимагають під страхом покарання покинути Крим. Російські окупанти вичавлюють з Криму кримських татар та етнічних українців. Також окупанти заарештовують найбільш активних кримських татар та кидають їх в тюрми, звинувачуючи в тероризмі. Людям виносять вироки — від 14 до 19 років ув’язнення.

— Росія в окупованому Криму намагається відновити боєздатність підрозділів. Чи примушують окупанти воювати місцеве населення?

— Російські окупанти вважають, що всі люди, які живуть на території окупованого Криму та отримали російські паспорти, є громадянами Росії, оскільки вони вважають півострів частиною території своєї держави, то мають воювати. На жаль, російські паспорти не можна було не отримати. Це робилося примусово. В умовах окупації без паспорту громадянина РФ, місцевим мешканцям дуже ускладнювали життя. Зокрема, людям не нараховували пенсію, діти не могли вчитися в школі, також місцеві мешканці не могли звернутися за медичною допомогою в лікарню. Зрозуміло, що російська окупаційна влада намагається в першу чергу відправити на війну, тих, кого вона не цінує. Тобто людей, які живуть на окупованих територіях. Вони хочуть відправити на війну місцевих, проте ті всіляко намагаються ухилитися від призову.

— Чи відправляють на війну кримських татар?

— У людей немає жодного вибору. Кожен «громадянин РФ» за законом окупантів зобов’язаний служити в лавах російської армії. Відмова — пряма дорога в тюрму. Не кожна молода людина в окупованому Криму готова сісти за грати. Тому серед громадян, яких примусово заштовхують до лав російської армії є люди різних національностей. В тому числі і кримські татари.

— Багато розмов велося про Кримську платформу. Як вона реалізується, чи є проблеми і в чому вони полягають?

— Кримська платформа вже зіграла свою важливу та позитивну роль. Це дуже добре, що вона відбулася в серпні минулого року фактично напередодні фази повномасштабної війни з РФ. Сьогодні говорити про можливості Кримської платформи в ситуації коли весь світ не знає, як зупинити російську агресію, та як змусити Росію виконувати свої зобов’язання по всіх напрямках, пов’язаних з міжнародним правом, говорити окремо про можливості Кримської платформи не дуже правильно.

На сьогодні єдиний спосіб допомогти людям, які живуть в окупованій частині України, як до речі і всій країні — це знайти спільно з міжнародною спільнотою ефективні механізми щодо примусового виконання Росією норм міжнародного права. Це велика проблема. Ніхто не наважується до застосування сили до РФ, адже вона володіє ядерною зброєю.

—Яким ви бачите майбутнє півострову?

— Завершення російсько- української війни відбудеться разом зі звільненням всього півдня України. Зокрема, Запорізької, Херсонської областей та АР Крим. Буде відновлено суверенітет України. Ми будемо наполягати на тому, щоб відбулася перезагрузка кримської автономії. Не може далі Крим розвиватися таким чином, щоб етнічна більшість, яка є росіянами, користуючись звичними механізмами більшості, і далі формувала владу, нехтуючи інтересами кримських татар та етнічних українців. На півострові було всього декілька українських шкіл, 14 кримськотатарських шкіл, та абсолютне панування російської мови та шкіл, а також російських чиновників. Все це і призвело до анексії, яка відбулася в лютому 2014 року.

В Криму мають бути застосовані спеціальні закони України, які реально зрівняють права кримських татар, етнічних росіян, українців, та інших народів, які там проживають.

— Які настрої зараз панують в Криму? Чи готуються на півострові до того, що туди може прийти українська влада?

— Помітна частина кримського суспільства чекає на відновлення державного суверенітету України. Але є і інша частина, яка цього боїться. Адже близько 1 млн людей РФ поселила в Криму незаконно — після 2014 року. Цей мільйон має негайно покинути Крим, бо поселився там незаконно. Ті, хто вчинив злочини проти України чи громадян України, мають вирішувати, чи вони залишаться та будуть покарані українським законодавством, чи вони раніше російських солдатів втечуть з Криму.