Олег Жданов: «Війна в Україні буде тривати до кінця року»

Президент України Володимир Зеленський підписав наказ про продовження воєнного стану на 90 днів — практично до кінця літа. Чи переходить війна в затяжну фазу та коли вона закінчиться, i-ua.tv запитав у військово експерта Олега Жданова.

Олег Жданов: «Війна в Україні буде тривати до кінця року»

Пентагон не очікує суттєвих змін на фронті у найближчі кілька тижнів. Як буде далі розвиватись війна?

— Вона буде переходити в стадію позиційної війни. Тому ніяких різких змін на фронті відбутися фізично не може. Обидві сторони беруть паузу, що ми й будемо спостерігати найближчими тижнями. За винятком одного напрямку — Луганського, де Російська Федерація не припиняє спроб атакувати наші позиції.

Тобто війна переходить в затяжну фазу ?

— Не можна сказати, що вона затяжна, просто в цій фазі війни інтенсивність бойових дій знижується. Війська обороняють позиції, які займають. Виняток — проведення окремих атакуючий дій на окремих ділянках фронту.

-Стосовно Донбасу, де зараз ведуться активні бойові дії, чи вдасться окупантам повністю захопити Луганську область?

— Окупанти намагаються це зробити, але ми робимо все для того, щоб цього не відбулося. Тому у нас є можливість та шанси, що утримаємо ті позиції, які займаємо сьогодні завдяки нашим зусиллям. Хоча ленд — ліз ще не працює, але є часткова військова допомога від західних партнерів. Згадаю слова нашого головного комадувача Залужного, який сказав, ще перед початком битви за Донбас, що в нас на оборонну операцію достатньо сил та засобів. Тому ми зможемо її провести. А ось з наступальною операцією у нас виникають певні проблеми через відсутність в лавах Збройних сил України відповідного озброєння. За умов отримання необхідного озброєння, ЗСУ дійсно зможуть провести успішну контрнаступальну операцію, щодо звільнення наших територій. На сьогоднішній день, судячи з заяв Президента і наших західних партнерів, мета війни -кордони 1991 року. Тобто відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.

Що зараз відбувається на Херсонському напрямку і коли звільнять Херсон?

-Зараз на Херсонському напрямку спостерігається паритет. Досягнуто зниження активної бойової діяльності. Проте російська сторона намагається накопичити там сили та стягує техніку. За нашими даними, там може знаходитися до 17 батально- тактичних груп окупантів. Проте, ніяких спроб щодо переходу в наступ, російська сторона не здійснює. Українська сторона теж не атакує. Фактично там йде позиційна війна.

Сьогодні атакувати російські війська для того, щоб звільнити Херсон не є доцільним. У нас ще немає достатніх сил та засобів. Тому звільнення Херсонщини відбудеться у складі контрнаступальної операції збройних сил. Коли це відбудеться, спрогнозувати дуже важко, тому що ми не знаємо графік постачання озброєння відповідно до процедури ленд- лізу.

Місцеві скаржаться на те, що їх покинула напризволяще українська влада, вони не отримують коштів і продуктів та голодують. Чи дійсно на Херсонщину не поступає українська гуманітарна допомога?

— На жаль, так воно і є. Справа в тому, що цю територію контролює російська армія. Згідно з міжнародних норм та правил, російська сторона несе повну відповідальність за всю ситуацію, в тому числі і за гуманітарну, яка складається на цій території. Для того, щоб українська сторона зайшла до Херсону з гуманітарним конвоєм, в першу чергу треба місто звільнити від окупантів. Тому зараз українська сторона не може впливати на ситуацію в Херсоні.

-Чи допоможе підрив Керченського мосту звільнити території Херсонщини, та чи можливо це зробити?

— Якщо буде відповідне озброєння, то так. Зокрема, якщо нам передадуть пускові установки з ракетами ATACMS. Це може бути HIMARS. Такі ракети летять на 300 км. Тому ми зможемо пошкодити цей міст та припинити його експлуатацію. Все залежить від постачання техніки та озброєння в рамках того ж самого ленд- лізу.

Яка найпотужніша зброя у ЗСУ та, що мають надати, яку боїться Росія?

— Найпотужніша зброя, якої дуже боїться Російська Федерація — це артилерія. При чому не тільки ствольна, але й реактивна. Росія дуже цього боїться, адже ЗСУ одразу отримає вогневу перевагу в артилерії над противником. А артилерія є основою вогневого ураження ворога.

Фінляндія та Швеція приєднуються до НАТО, що це дасть Україні?

— У воєнному сенсі це нашій країні нічого не дасть, а от в політичному — відтягне частину уваги Російської Федерації на Фінляндію. Адже більше 1200 км кордону між Фінляндією та Росією. Путін казав, що наближення НАТО до кордонів РФ — це червона лінія для Москви, але він сам цю червону лінію перейшов, змусивши Фінляндію подати заявку. Тому тут більше політична складова, аніж воєнна.

Чи є в України шанси вступити до НАТО після завершення війни?

— Так, такий шанс є, але при умові, що Російська Федерація розвалиться. Тоді зникає образ ворога для НАТО, і Україну можуть прийняти до Північноатлантичного Альянсу. Треба розуміти, що в НАТО змінили своє ставлення щодо прийняття України. Якщо раніше генсек НАТО Йенс Столтенберг казав, що двері для Києва відкриті, але ми не могли збагнути, де ці двері, та скільки до них рухатися та що треба зробити, щоб в них попасти, то сьогодні виконуюча обов’язки посла США в Україні чітко каже, що у нашої країни є реальний шанс потрапити до НАТО, навіть без процедури підготовки членства.

Наприклад, Фінляндію та Швецію можуть прийняти менше, ніж за півроку. Якщо до України буде застосована така сама процедура, то це може зайняти менше року.

Як ви вважаєте, чому Путін не може зараз відступити з України?

— Для нього це буде політична смерть, яка може за собою потягнути і фізичне усунення від влади. Справа в тому, що Путін сам себе загнав у пастку та глухий кут. Тобто якщо він зараз отримає поразку на території України, то для нього політична кар’єра буде закінчена. Російське суспільство та його оточення цього Путіну не пробачать.

Проте, в Кремлі кажуть, що хочуть сісти за стіл перемовин разом з Києвом, ЄС та США. Чи треба Україні йти цим шляхом?

— Президент та наші західні партнери сформулювали завдання, що війна має бути закінчена тільки повним розгромом Російської Федерації. Ні про які перемовини сьогодні не може йти мова. Про перемовини можна згадати, коли ми будемо на кордонах 1991 року.

Воєнний стан продовжили на 90 діб, чи закінчиться після цього війна?

— Думаю, що війна буде тривати до кінця поточного року. Було б дуже добре в найближчі 90 днів розпочати контрнаступальну операцію, щодо звільнення наших територій. Поки що до України йде дуже повільно постачання техніки та озброєння. Другий момент — ленд-ліз поки взагалі не запрацював. Тобто до кінця року Україна буде ще воювати. Не виключаю, що активна фаза війни та активні бойові дії можуть бути закінчені до осені. Тому восени буде зниження інтенсивності бойових дій, але війна може тривати до кінця поточного року. Завершення війни залежить не тільки від постачання Україні військової техніки та озброєння, а ще й від позиції Російської Федерації. Адже навіть після того, як ми вийдемо на кордони 1991 року, можуть бути обстріли зі сторони Росії. Як це сьогодні відбувається в Чернігівській та Сумській області. Тобто Росія не припинить обстрілів нашої території та буде наносити нам ураження. Також РФ буде намагатися зібрати війська, щоб відновити наступальну операцію проти України.

Чи застосує Путін ядерну зброю через провал «воєнної операції» в Україні?

— Ні, тому що на сьогодні чинники щодо застосування ядерної зброї не на її користь. Є дуже багато запобіжників, які повинні спрацювати. Наприклад, за цим пильно слідкують наші західні партнери. Зокрема, США та Великобританія. Крім того, ніхто не зацікавлений в застосуванні ядерної зброї, навіть той самий Китай. Навіщо йому ядерна зброя в центрі Європи та куди він потім буде збувати свої товари, якщо Європа буде радіоактивно забруднена.

Тому Україна буде продовжувати вести війни з Росією звичайною зброєю. Наше головне завдання — отримати військову перемогу. Інакше це може перерости в позиційну війну не на один рік. Ми вже 8 років воювали в такій війні, але не хотіли цього визнавати. Тому ми більше не можемо чекати, нам треба виборювати перемогу.