Антон Кучухідзе: «США створили додатковий механізм тиску на рф»

Минулий тиждень був багатим на події. Британський прем’єр 7 липня таки заявив, що йде у відставку. Також відбулася зустріч G-20 голів МЗС. Тож що зміниться для України розбиралися з політологом — міжнародником Антоном Кучухідзе.

Антон Кучухідзе: «США створили додатковий механізм тиску на рф»

— Як відставка Джонсона вплине на відносини України та Британії?

— Кардинально з точки зору підтримки України нічого не зміниться. Буде продовжуватися постачання озброєння, також не припинеться гуманітарна та економічна підтримка. Треба розуміти, що курс, який взяла Британія на підтримку України, це стратегічний курс, який має двопартійну підтримку. Коли розпочалося повномасштабне вторгнення, влада Британії вирішила допомагати Україні для того, щоб протистояти росії.

У Великобританії є зовнішньо-політична стратегія, яка називається «Глобальна Британія», в якій росія була визначена, як загроза безпеці Великобританії, її союзникам та розвитку демократії у світі. Відповідно ця стратегія буде, як мінімум, реалізовуватися до 2030 року в незалежності від того, яким буде прізвище нового прем’єр- міністра.

Нагадаю, що в рамках консервативної партії та в рамках уряду Джонсона був цілий пул проукраїнських політиків, які виступили для Джонсона стовпом для підтримки його активної боротьби з росією. Це міністр закордонних справ Ліз Трасс та міністр оборони Бен Уоллес.

Хто стане наступним прем’єром Британії?

— Бен Уоллес відмовився висувати свою кандидатуру на посаду прем’єра. Хоча за різними інсайдами, якраз він мав найбільшу підтримку серед однопартійців для того, щоб стати наступником пана Джонсона. Висунили багато інших кандидатур політиків, однак, одна з ключових фігур кабінету Джонсона — Ліз Трасс, яка висунула свою кандидатуру на прем’єрство. До речі, вона проводить жорстку політику проти Російської Федерації, в форматі Джонсона. Тому, якщо залишиться пані Трасс, вважайте, що проукраїнський пул зберіг свої позиції. Крім того, в рамках консервативної партії є дуже позитивні кандидати замість Джонсона для України. Тому вважаю, що підтримка нашої країни буде залишатися та навіть посилюватися. Чим ефективнішою буде українська армія на полі бою, тим більше буде підтримка. Адже сильні цього світу підтримують сильних. Українська армія та наш народ на сьогоднішній день є дуже сильними. Ми даємо гідну відсіч російській агресії. Україна зламала всі плани Росії, які вона будувала 24 лютого.

Тому з точки зору стратегічних речей, внутрішньополітичних речей у нас немає жодних передумов говорити про те, що відносини України та Британії можуть змінитися в гіршу сторону після призначення нового прем’єр- міністра. Тому проблем у нас не буде.

Чи очікувати чисток в українському парламенті чи уряді за прикладом Великобританії. Та чи на часі це зараз?

— Це не на часі, тому що державні органи мають працювати без політичного тиску. Будь- які зміни — це певний політичний процес, який не сприяє ефективності, тим паче, що багато представників правлячої фракції заявили, що немає жодних передумов для того, щоб когось звільняти. Хоча певні перестановки, зокрема, призначення нових голів ОВА та ОДА, будуть продовжуватися. Але класичних торгів за посади та політичних спекуляцій наразі не буде, тому що головне завдання на сьогодні — відстояти державу та захистити суверенітет, а не займатися політичними інтригами.

Кадрові чистки можуть початися після перемоги?

— Коли стабілізується ситуація, буде зроблено аудит державних органів. Зокрема, підіб’ють підсумки, хто і як працював. У нас однозначно з’являться нові лідери в сенсі держуправління. Буде абсолютно логічне бажання надати керівникам меншого рівня більше повноважень. Ми з кожним днем бачимо в публічній площині нових управлінців, які ефективно допомагають державі в боротьбі з російським агресором. Після воєнного положення та закінчення війни, вибори мають відбутися за розкладом.

Повернемося до міжнародних питань. Чи дійшли згоди країни G-20 під час зустрічі відносно України?

— Ключовий момент — це те, що на зустрічі була ізоляція рф ключовими державами світу. Тому російська сторона прийняла рішення покинути поле цього міністерського саміту, бо були незадоволені такою поведінкою голів МЗС. В Кремлі думали, що їм далі все буде сходити з рук, як це було з Осетією, Абхазією, Придністров’ям чи з ситуацією у 2014 році, коли рф вторглася на територію України. Росіяни думали, що будуть торгуватися з США за поділ світу. Однак росіянам показали, що вони не праві, тому їх будуть бити економічно та у військовому сенсі. Захід чітко показав, що не вбачає в рф держави, яка повинна мати, хоча б якусь сферу впливу за результатами політики, яку вони впроваджують. Повна ізоляція рф, це те, до чого прагне Україна, влада та наш народ. Тому росіяни сьогодні не можуть просувати тези на міжнародних майданчиках, які вони встигли просунути. Крім того, на рф буде збільшуватися санкційний тиск. На порядку денному 7 пакет санкцій. Європейці почнуть приділяти увагу всім обхідним шляхам санкцій. Тоді вони перенесуть позитивний результат з точки зору економічної шкоди економіці росії.

Крім того, США натякнули Китаю, що не можна залишатися нейтральними відносно війни в Україні. Тобто Китаю необхідно мати більш жорстку позицію по російсько- українській війні.

Дуже головний момент, який стався після саміту — США красиво розгорнули тематику продовольчої безпеки. США допустили, що в кризі, яка відбувається на Шрі- Ланці винна рф. А саме її дії по блокуванню 20 млн тонн українського зерна, яке мало йти на експорт. А Шрі- Ланка має там свою частку. Тобто американці створили додатковий механізм тиску на рф. Вони через тематику продовольчої безпеки світу будуть нарощувати політичний тиск на рф.

Чому світ вирішив підтримати Україну у війні з рф?

— Україна- захисник вільного світу. Якби з Україною трапилося щось гірше, ніж сьогодні, наприклад, росіяни реалізували б свій план, то всі в Європі розуміють, що наступні це Польща та держави Балтії. Давайте не забувати за якими пропагандистськими лозунгами рф почала вторгнення. Зокрема, що НАТО має бути в кордонах 1997 року. В Європі нарешті зрозуміли, що Україна захищає ЄС. По- друге, вони зрозуміли, що російська агресивна політика є прямим викликом їхній безпеці. Тому сьогодні всі об’єдналися на підтримку України.

Рекомендовані публікації