Андрій Павловський: «В Україні будуть урізати субсидії»

Субсидії в Україні платитимуть через Пенсійний фонд. До чого це призведе, що задумали у владі та як виживати українцям, розбиралися з експертом з соціальних питань Андрієм Павловським.

Андрій Павловський: «В Україні будуть урізати субсидії»

— Субсидії будуть платити українцям по- новому, навіщо Міністерство соціальної політики пропонує призначати субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг через Пенсійний фонд України?

— Це незрозуміла та безглузда ініціатива. Під час війни такі експерименти є невдалими. Адже порядком призначення субсидій завжди займалося Міністерство соціальної політики. Тепер все вирішили скинути на пенсійний фонд, у якого зараз вистачає своїх проблем. Тим більше, що немає надходження грошей в повному обсязі. В порівнянні з минулим роком, в бюджет Пенсійного фонду надходить вдвічі менше, так вони ще й будуть субсидіями займатися. А що тоді будуть роботи органи місцевого управління соцзахисту? Мабуть, чиновники Мінсоцполітики так втомилися, що свою роботу хочуть перекинути на Пенсійний фонд.

Це так само, як ініціатива міністерки соцполітики, яка запропонувала підвищувати пенсії за рахунок меценатів. Тобто таким чином, вона пропонує державі скинути з себе всі проблеми — нехай всім займаються спонсори.

— Як призначення субсидії та пільг на оплату житлово-комунальних послуг через Пенсійний фонд України вплине на кількість субсидій?

— Це може негативно вплинути на призначення субсидій. Це може зірвати виплату субсидій українцям під час складного опалювального сезону. Зараз до нього йде підготовка, але через бюрократію та затягнення прийняття рішень, багато українців отримають субсидії уже в розпал опалювального сезону. Мало того, що будуть проблеми з опаленням, так ще й люди не зможуть отримувати субсидії, які їм належать за законом. Крім того, уряд і так робив все для того, щоб скоротити кількість субсидій для родин, які мають на них право. Наприклад, якщо на кінець 2017 року у нас майже 7 млн родин отримували субсидії, то на кінець опалювального сезону цього року, субсидії отримували менше 2,5 млн. Притому чиновники хвалилися, що скоротять призначення субсидій до 2 млн українських родин. Тепер є ризик, що субсидій може буде вполовину менше. Розумію, що це економія бюджетних коштів, але за рахунок найбільш знедолених верств населення.

— Як тоді виживати українцям?

— Наших реформаторів та Міністерство соціальної політики це питання не дуже хвилює. Вони не замислюються над тим, до яких соціальних катаклізмів та трагедій це може призвести. Люди перестануть платити за комуналку. Нагадаю, що з початку війни в Україні збільшилася заборгованість за комунальні послуги.

За даними ООН майже 10 млн українців покинули місця свого проживання. Також за даними міжнародної організації праці, майже 5 млн українців втратили робочі місця. В них просто не буде коштів сплатити за комірне. Це призведе до значного росту заборгованості за ЖКХ- послуги. Єдиний вихід для уряду — після війни списати всі ці борги, адже у людей не буде коштів.

— Скільки українська родина щомісячно витрачає на продукти харчування?

— За даними Держстату середньостатистична українська родина до війни, в січні 2022 року, витрачала 48% коштів на продукти. Близько 30% йшло на оплату комунальних послуг. Інше йшло на проїзд та освіту дітей. Зараз на харчування витрачають до 60%. Особливо це стосується переселенців, які втратили роботу.

— В Україні на тлі зростання цін та скорочення субсидій для населення хочуть запровадити нові податки. Як виживати громадянам?

-— Влада за рахунок українців, особливо небагатих, хоче вирішити економічні проблеми. Але якщо не буде створюватися нових робочих місць, а зараз йде тенденція до їх втрати, то у людей просто не буде доходів. Тобто це дурна ініціатива, адже бізнес не буде сплачувати податки. Навпаки, треба стимулювати малий та середній бізнес. Підприємці мають працювати та не звільняти найманих працівників, не душити бізнес податками. Тому Президенту В. Зеленському треба звернути увагу на токсичних людей в його оточенні, які підривають довіру до нього. Наприклад, Гетманцев, який намагається зробити все для того, щоб податками придушити малий та середній бізнес, а також Третякова, яка намагається всіх українців позбавити елементарних трудових прав. Тому Слугам народу треба позбутися людей, які займаються шкідництвом під час війни.

Підвищення податків не допоможе наповнити бюджет. Якщо у людини немає роботи, або через нові податки почне закриватися бізнес, то бюджет не буде наповнюватися. Люди просто будуть йти в тінь та працювати в тіні.

Рекомендовані публікації