Що очікує Україну у 2023 році

Крім зовнішнього ворога, який знищує український народ, захопивши наші території, українці ведуть війну ще з внутрішнім ворогом, який знищує країну зсередини. Тож що очікує Україну у 2023 році, чи стане він переможним та яких змін потребує країна, вже зараз, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Що очікує Україну у 2023 році
Що очікує Україну у 2023 році

Жахлива кадрова політика

Президент України, у новорічному зверненні сказав саме те, що від нього чекали і у що вірять мільйони українців, які з надією вдивляються у найближче майбутнє — 2023 рік.

За словами політолога Віктора Небоженка, на наших очах Зеленський швидко, але впевнено перетворюється з хитрого та щасливого бізнесмена, артиста-коміка, друга всіх олігархів та запеклого прихильника дружби двох народів-частково окупованої України та агресора-росії на повноцінного національного політика-важковаговика, справжнього народу президента під час війни, патріота України.

«Але проблема в тому, що існує серйозна суперечність між блискучою, українською новорічною промовою президента та каламутними справами його напіванонімного, непрямого, некомпетентного оточення, якому Зеленський довіряє більше, ніж собі. Він ніким із них не може похвалитися чи пишатися, але всіх доводиться прикривати своєю довірою та авторитетом. Це вже дратує людей. Адже розумний та чесний президент-патріот спиратиметься на таких слабких, але спритних чиновників Офісу, які уявили себе господарями українських ресурсів у цей страшний час. Ці тіньові персонажі, що окопалися біля президента Зеленського, користуються його славою, повагою, владними ресурсами, повноваженнями набагато краще, ніж він сам. І президент Зеленський сміливо перетягнув всю цю камариллю у 2023 рік», — вважає В. Небоженко.

Що не так з оточенням Зеленського

Багато журналістів та експертів відкрито кажуть про корупційну зажерливість оточення Президента та вимивання коштів через «Велике будівництво». Варто згадати гучний скандал з Компанією «близької подруги» голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка, якій виділили 1,5 млрд грн бюджетних коштів у рамках програми «Велике будівництво». За словами експертів та журналістів, все це було погоджено з людьми з Офісу Президента. На жаль, таких корупційних скандалів дуже багато. Тож бюджетні гроші продовжували розкрадати весь 2022 рік, не дивлячись на економічну кризу, яка підсилилася війною. Якщо нічого не змінити, то й у 2023 році на війні та під час війни посадовці продовжуватимуть заробляти кошти.

Були й гучні політичні скандали. Наприклад, членкиня Палати представників США, конгресвумен українського походження Вікторія Спартц закликала голову Офіса Президента Андрія Єрмака піти у відставку.

За словами політолога Віктора Небоженка, драма президента Зеленського, яку йому доведеться перенести у 2023 році, полягає в тому, що чим швидше він зближується з українським народом, стає національним лідером, тим нахабніше і жадібніше стають каламутні персонажі його оточення, що створює велику тінь на його владу та авторитет.

«І що далі, то гостріше відчуватиметься суперечність між справедливими і яскравими, соковитими словами нашого президента, які нам так подобаються і реальними справами каламутних чиновників, що ховаються за його спиною. Все робиться від імені президента. Чого варті лише жахлива кадрова політика, флірт із олігархами та схеми збагачення під час війни, якими сповнена верхівка київської влади. Може комусь здається, що це дуже хитра гра в „кішки-мишки“ з українським суспільством, коли добрі та правильні промови вимовляє президент, а грубі та мерзенні справи творить хтось інший з його оточення. Так можна було довго викручуватись і хитрувати до війни, але не під час війни — це вже більше, ніж цинічно», — зазначає експерт.

Віра у перемогу та оновлення країни

За прогнозами ГУР та військових експертів, в 2023 році є всі шанси на завершення війни в Україні.

В свою чергу політолог Антон Кучухідже вважає, що Захід має надати Україні, стільки зброї, щоб більше ніколи у рашистів не було бажання починати велику континентальну війну.

За його словами для перемоги України у 2023 році, українська дипломатія має бути більш агресивною, більш швидкою та принциповою.

«Якщо не довести діло до великої поразки росії, то через 10 років, в Україні знову відбудеться велике вторгнення. Це виллється у війну в Європі. Тому потрібно, щоб в 2023 році західні партнери України, це усвідомили», — зазначає політолог.

Проте головне, щоб Україна і наш народ за підсумками цієї війни оновилися в усіх смислах і аспектах.

За словами політолога Володимира Волі, до влади мають приходити патріотичні професіонали, а не кадрова титулована сарана, яка стрибає по керівних посадах.

«До влади в Україні мають приходити патріотичні професіонали, а не свавільні й некомпетентні мітингувальники. Країна потребує вже зараз і після війни потребуватиме ще більше професійних „державних садівників“, які зроблять її квітучим садом», — каже експерт.