Справа Коломойського це вистава, а Клименко не має права очолити МВС — Ростислав Кравець

В Україні триває загальна мобілізація. Варто зазначити, що за словами спікера парламенту Руслана Стефанчука, з початку повномасштабного вторгнення росії на війну вирушили лише два народні депутати. При цьому Стефанчук додав, що не знає випадків, коли на фронт вирушали діти народних депутатів. На цьому тлі довіру до влади остаточно підірвали корупційні скандали в Міноборони.

Ростислав Кравець
Ростислав Кравець

Чи можуть нинішні можновладці вважатися елітою, яку небезпеку вони несуть, перебуваючи при владі, та чи вирішить відставка Резнікова корупційний скандал в Міноборони, про це журналісти I-UA.tv запитали у адвоката Ростислава Кравця.

— Чи несе міністр Оборони відповідальність за корупцію в секторі оборони та чи змінить щось його відставка?

— Керівник будь -якої організації, де відбуваються незаконні дії повинен нести відповідальність. Він повинен бути звільнений. Це нормальна європейська практика. Ми розуміємо, що без контролю зверху це неможливо б було зробити. З одного боку керівник підприємства або є співучасником, а з іншого, що він не може керувати цим підприємством, якщо не знає, що там відбувається. Насправді в обох випадках є підстави для звільнення керівника міністерства у зв’язку із корупційними скандалами, якщо буде доведена його вина. А на час проведення розслідування має відбутися його відсторонення від здійснення його повноважень. Аналогічна ситуація виникла з міністром внутрішніх справ та головою Нацполіції. Тобто особа вчинила корупційне правопорушення, але все одно розглядають її кандидатуру на посаду голови МВД хоча це протиправно та протизаконно.

— Як в цьому випадку має реагувати президент. Чому немає його позиції?

— Президент сам зазначив, що в багатьох випадках виконання прав і свобод українців поставлено на паузу. Тобто можна порушувати закон. В Україні намагаються підтягнути закони під конкретну ситуацію замість того, щоб виконувати їх конкретні норми. Це вбиває довіру громадян, суспільства до правоохоронної та судової системи та в принципі до держави. Тобто держава, коли їй вигідно починає маніпулювати цими законами. Крім того, високопоставлені чиновники не понесли покарання за розкрадання, тому є багато питань до президента, хто за все це буде нести відповідальність. Мабуть в нього є своє бачення цих обставин. Сподіваюся, що найближчим часом ми дізнаємося всю правду стосовно цих корупційних злочинів.

— Як під час війни треба карати за корупцію?

Треба карати не так, як це зараз робиться в Україні — просто звільнення з посади. Треба доводити вину осіб та притягати їх до кримінальної відповідальності, яка передбачена чинним законодавством. Не треба вигадувати підстави та причини, чому це наразі не можна зробити.

— Чому за корупцію не саджають ТОП- чиновників? В чому причина?

— Перша причина в правоохоронних органах через їх низький фаховий рівень. Ми бачимо, як працює САП, НАБУ, АРМА, НАЗК, які не реагують на реальні факти корупції. Вони займаються провокацією злочинів, щоб виправдати своє існування. Вважаю, що їх потрібно ліквідувати та передати їх функції СБУ та МВС, які більше розкривали злочинів та притягали осіб до відповідальності, ніж нові антикорупційні органи, на фінансування яких витрачають мільярди гривень на рік. Тому нашим іноземним партнерам, які зробили на антикорупційні органи великі ставки, потрібно визнати, що на жаль, вони не вгадали. Антикорупційні органи не виправдали своє існування. Їх потрібно ліквідувати та почати виконувати закон. У нас за 2−3 тижні можна притягнути до відповідальності будь — якого чиновника, чим займається НАЗК. Однак, коли виникають корупційні великі питання як з в.о.міністром МВС Клименком, то всі голови поховали в пісок. Роблять вигляд, що не бачать суміщення посад, а це порушує закон. Крім того, Клименка не можуть призначити на посаду міністра МВС, адже він буде контролювати те, що раніше зробив на обіймаючи посаду голови Національної поліції України. Також був голосний скандал з керівництвом Міграційної служби. Тому з такою біографією не можна призначити людину на таку посаду. Однак всі антикорупціонери сидять і нічого не роблять. Тому популістську боротьбу з корупцією треба переглянути, а не робити вигляд, що з нею борються, притягуючи до відповідальності судів за хабар в 500 доларів. Антикорупційні органи не для цього створювалися.

— Чи не здається, що обшуками у Коломойського суспільство намагаються відволікти від скандалу в Міноборони?


Це не тільки відволікання уваги, а й певна допомога пану Коломойському уникнути відповідальності. За даними ЗМІ обшуки у Коломойського тривали тільки 30 хв. За цей час можна було лише переписати паспортні дані. Більше того, Коломойського позбавлено громадянства України. Тому незрозуміло з яких підстав він знаходиться в Україні. Вважаю, що вся ця вистава зі справою Коломойського просто домовленість.

— Суспільство розчаровано такими виставами і саме тому впав бойовий національний дух. Чому б ТОП -чиновникам, нардепам не піти на фронт, та показати приклад патріотизму, а не дорікати українцям, що вони не хочуть воювати?

— Як народні обранці та їх діти ставляться до своїх обов’язків захищати Батьківщину, дуже багато говорить про їх реальне відношення до батьківщини. Тому в них немає морального права взагалі докоряти українцям, що вони роблять щось не так.

— До речі, українці, які зупинили російську навалу під Києвом, мають за законом отримати компенсації, але депутати про це мовчать. Це їх не турбує. Однак, завдяки деяким депутатам зі «Слуги народу» порушено право громадян на переміщення. При цьому в законі України про мобілізацію, немає заборони про перетин кордону. Прикордонникам дана вказівка та вони не пропускають громадян України за кордон. Але якщо б цієї заборони не було, ніхто б нікуди не біг та не уникав військової служби. А так, як народні обранці відносяться до українців — просто паплюжать їх, звинувачуючи їх в зрадництві, то ніхто з цих народних обранців не має права потрапити в наступну Верховну Раду та бути в політиці.

— Українці критикують скандальний закон про покарання військових, який прийняли нардепи. А також урізали виплати військовим, що відбувається?

Закон про покарання військових № 8271 є нікчемним. У нас є Кримінальний кодекс та Конституція, де прямо зазначено, що будь- які зміни до КК України чи Кримінально- процесуального кодексу можна вносити лише виключно змінами до цих законів. В даному випадку вони внесли зміни ще до інших законів, тому ці закони на підставі Конституції нікчемні. Це багато говорить про Верховну Раду і про тих, хто готував ці законопроєкти та підписав їх.

Крім того, дуже жахлива ситуація склалася зі змінами виплат поліцейським, військовослужбовцям, зокрема службі зовнішньої розвідки, СБУ і так далі. І хоча цей закон ще не набрав чинності, рахувати виплати мають по-іншому. Це нікуди не годиться. Куди ж дивляться в Кабміні та Мінюсті? Це дуже ганебна практика. Її треба ліквідовувати.

— А можуть пов'язувати себе нардепи та високопоставлені чиновники спільною долею з Україною, адже багато з них наживається на війні? Як має в такому випадку реагувати суспільство?

— У багатьох нардепів є кілька громадянств. У деяких по 5- ть. Така поведінка народних обранців не припустима. Наші правоохоронні органи мають якнайшвидше опублікувати перелік нардепів, які мають подвійне громадянство. Їх мають прибрати з Ради, бо вони не можуть працювати в інтересах України, маючи інше громадянство. — Українці мають приходити на вибори, голосувати та вимагати від наших можновладців виконувати прямі норми закону, а не придумувати нові, щоб обійти на не виконувати те що записано.

— З якого середовища може початися процес формування національної еліти?

З українців, які мають одне громадянство, не відносяться до олігархічних груп, мають належну освіту. Адже особи без освіти в парламенті виконують роль баласту. Тому потрібно формувати професіональну еліту. Політик — це теж професія. Особа повинна розуміти за які закони голосує та несе відповідальність.