Війна в Україні — це інструмент запровадження нового світу — Юрій Буздуган

В Пентагоні заявляють про ймовірність військової операції Ізраїлю проти Ірану. В той же час у Китаї не виключають передачу зброї рф. Там вважають, що можливість будь-якої майбутньої передачі зброї росії співставним з тим, що США надають військову підтримку Тайваню. Тож чи чекати нових воєнних конфліктів у світі та до чого тут Україна, журналісти запитали у експерта з питань геополітики Юрія Буздугана.

Юрій Буздуган
Юрій Буздуган

— Чи є загроза нового воєнного конфлікту між Іраном та Ізраїлем?

— Перше, на що треба звернути увагу — це вкрай нерівномірний розвиток людства. Різні народи знаходяться на різному цивілізаційному рівні. Це означає не тільки різний рівень добробуту, а й різний рівень етики, моралі та цінностей. Чим це важливо? Якщо взяти приклад війни рф з Україною, то можна побачити, що росія знаходиться на досить примітивному рівні торговельно-містичної цивілізації, де головними цінностями є гроші та удача. Саме це визначає їх головну ціль — захоплення територій щоб відновити свою колоніальну імперію. Для порівняння, після Другої світової війни, жодна розвинута країна не мала територіальних прирощень. США, Англія та Франція не мали територіальних прирощень ні після 1945 року, ні після 1991 року, Різна етика визначає різні цілі. Однак, до рук примітивних цивілізацій може потрапляти сучасна зброя. росія має ядерну зброю. Іран — так само цивілізація з примітивними цілями. Хоча іранці фантастичний народ, який має дуже довгу історію. Але нинішній рівень розвитку, в якому еліти тримають цей народ, досить примітивний. Тому результат — примітивні цілі. Іран хоче мати ядерну зброю. Заради цього він готовий йти на ризик зіткнення з Ізраїлем та США.

Ірану зараз найбільше потрібні ядерні технології. Перш за все, технології збагачення урану, щоб створити свою ядерну зброю та вдарити по всім, хто проти ідей радикального ісламізму. Не будемо плутати їх з мусульманством. Тобто зараз в світі відбувається зіткнення примітивних агресивних цивілізацій, які прагнуть примітивних цілей та готові застосовувати для цього сучасну зброю. Цей конфлікт був неминучим. Він назрівав з 15 ст., коли була створена колоніальна система, суть якої було заморожування розвитку поневолених народів, які хотіли звільнення. А найбільш примітивні, ті, хто навіть після звільнення продовжував гальмувати розвиток свого народу, хотіли ще й помсти. Тому цей конфлікт став неминучим. Після прийняття Євроатлантичної хартії в 1941 році, коли Рузвельт та Черчилль її підписали, а потім об’єднані нації приєдналися до цієї Атлантичної хартії, вона руйнувала фундаментальні принципи колоніальної системи. Але нерівномірність розвитку все одно залишилася. Тому примітивні радикальні цивілізації хочуть показати, що всі їм винні і погрожують покарати світ. Під гаслом — скільки ми страждали, стільки і ви будете страждати. Якщо розвинені цивілізації намагаються зробити собі добре, то примітивні намагаються зробити погано оточуючим. Ми це добре бачимо на російському вторгненні. Тому цей конфлікт навіть не геополітичний, а цивілізаційний. Тому він неминучий. І не має значення, що росія ніколи не страждала від колоніального поневолення, навпаки сама досі є колоніальною імперією. Примітивна цивілізація — це enfan terrible — невихована, істерична дитина. Поки не візьмуться за її виховання іззовні вона буде кричати, кидатися іграшками, сама буде нещасною і намагатиметься зробити нещасними всіх довкола. Однак світові лідери намагаються провести корабель людства з мінімальними втратами та максимальним прогресом для всього людства. В тому числі і для відсталих цивілізацій.

— Коли може розпочатися гаряча фаза конфлікту між Ізраїлем, Іраном та США?

— Він може і не перейти в гарячу фазу, якщо постачання ядерних технологій до Ірану ще не відбулося. Але, судячи з непрямих даних, перш за все, що Іран різко почав постачати зброю до рф, а офіційні посадовці Ізраілю заявили, що їх терпіння дійшло до межі, схоже москва таки передала ядерні технології Ірану. Хоча доказів ніяких немає. Якщо цього не сталося, то і конфлікту не буде. Однак, якщо ж це сталося, то Ізраїль, вже один раз вчинив акт — зруйнувавши ядерну станцію, яка була в Іраку. Якщо ж Іран отримав ядерні технології від росії, та почав їх запроваджувати, то очевидно слід чекати удару, по тих місцях, де зосереджені ці ядерні технології. Очевидно, мова йде про центрифуги, де відбувається збагачення урану.

— Китай заявив, що може передати зброю росії, бо США озброюють Тайвань. Чи призведе це до конфлікту між Китаєм та США?

З 2010 року казав, що буде війна з рф. Тоді мені ніхто не вірив. Так само з 2010 року казав, що наступним конфліктом стане конфлікт з Китаєм. Зараз він поступово розгортається. Він буде розгортатися повільніше, бо російська колоніальна імперія сама цілеспрямовано йде до загибелі. Тут мова йде не про роки, а про місяці. Китай же тільки вирішує чи ступити на цю стежку, чи ні. Адже як тільки він почне постачання зброї росії, з цього моменту він стане на шлях до розпаду китайської колоніальної імперії. Адже в світі до сих пір існує дві колоніальні імперії — російська та китайська. Наприклад, провінції не мають права в обхід центрального уряду торгувати на міжнародній арені. Умовно кажучи, вся нафта, яка видобувається в Тюмені, а газ на Ямалі — продають не Ямал та Тюмень, а москва. Це ознака колоніальної імперії. В Китаї відбувається приблизно те саме. Ці дві останні колоніальні імперії — плями на совісті людства.

Москва здійснює колоніальну експлуатацію громадян росії. Це і є головна причина, що ті живуть так бідно. Адже колоніальна імперія — неефективний спосіб організації держави. Давно виникли нові типи організації суспільства та держави. Людство, особливо розвинуті країни, використовує значно більш розвинені та ефективні способи, як організувати своє життя. Але є країни, які не хочуть змінюватися. Навіть є такий жарт, що рф для того, щоб змінитися треба програти війну — щоб знищити кріпацтво програли Кримську війну, щоб зробити індустріалізацію програли Першу світову. Те ж саме і з Китаєм. Там дуже консервативна система, якій понад 2500 тис років. Колись, 10 тис років тому, в Китаї була винайдена кераміка. Тобто, людство ознайомилося з керамікою тільки завдяки Китаю. Це давня цивілізація з давніми традиціями, але тепер вони заважають розвитку. Тому КНР складно рухатися в напрямку розвитку, прогресу та реформ. А прямо зараз Китай вирішує, буде він робити перетворення власною волею та ініціативою чи за російським сценарієм. Тобто, після програшу у війні. Наслідком будуть страждання китайського народу, без яких можна було б обійтися.

До речі, український народ терпить страждання, принесені ззовні російською колоніальною імперією. В рф народи теж страждають через дії власного уряду. Проте поки його підтримують. Бо, як написав Бакунін в листі Миколі І «В росії уряд цілеспрямовано тримає народ на примітивному, дитячому рівні». Але влада рф сьогодні несе загрозу та небезпеку не тільки Україні, а для всього оточуючого світу. Вони вже заявили, що ісконно руські землі тягнуться аж до Лісабону.

— Давайте повернемося до ситуації з Китаєм, тобто про його рішення чи постачати озброєння рф

— Прямо зараз в КНР вирішує не питання постачання озброєння, а власної долі. Зокрема, чи буде він робити модернізацію внутрішніми силами. Чи він зробить модернізацію після поразки у війні.

— Чому тоді виникла потреба переформатування світу та яке бачення моделі нового світу?

— Така потреба виникла, тому що старий світ зламався. Неоліберальна модель виявилася поганою. Навіть в межах її координат, де вигода понад усе, виявилося, що неоліберальна модель дає все менше прибутку, тому економічний розвиток все більше загальмовується. А неоліберали замість того, щоб сказати, що почався спад економіки, стали говорити про від’ємне зростання.

Але неолібералізм породив і значно більші проблеми, ніж простий спад економіки. Якщо до 1991 року ми мали епоху науково-технічної революції, то після 1991 року не було зроблено жодного фундаментального наукового відкриття. Тобто, зламалася система розвитку людства. Це зробила саме неоліберальна модель. Тому постало жорстке питання, що треба міняти спосіб організації людства. Тобто, треба змінювати модель. Ще до війні в червні 2021 році на зустрічі G7 було прийнято Комюніке, де були проголошені 3 основних принципи нової моделі світу.

Неолібералізм проголосив відкритість кордонів. Тобто, торгували з усіма. Отже, людожер, який приніс відро золотих зубів, став не людожером, а поважним клієнтом з товаром високої ліквідності. Рівень етики був на рівні концтабору Німеччини, де видирали золоті зуби та постачали їх до Швейцарії. Але після червня 2021 року — людожер знову став людожером. Було проголошено, що індустріальні бананові республіки, якщо вони залишатимуться джерелом несвободи та примусової праці, будуть викинуті з глобального обміну.

Другий пункт нового світу. Було проголошено, що будуть створені нові інструменти управління світом, які будуть наділені нормативними, контрольними та каральними функціями. До сьогоднішнього дня жоден орган не мав не тільки каральних, а й контрольних функцій. Якщо ви не хотіли давати дані про свій ВВП, то МВФ не міг змусити надати їх. Пропонувалися вигідні кредити під зобов’язання зробити певні реформи. Тепер ніхто не буде переконувати та вмовляти. Проте країни, які будуть порушувати загальноприйняті норми просто будуть викинуті з глобального обміну. Тобто живіть як хочете, але будете без мобільних телефонів, сучасних потягів, літаків, і так далі. Хочете жити примітивною цивілізацією, то живіть. Але тепер ви не будете мати економічних та соціальних переваг розвинутої цивілізації і це ваше право і ваш вибір. Власне, російсько-українська війна, якраз і встановлює цю систему. Санкції, які запроваджуються проти рф — це встановлення нового світового порядку для всіх. На черзі Іран та Китай, якщо вони постачатимуть зброю до росії. Ці санкції не будуть руйнувати чисто китайську економіку. Просто вони налаштовані на те, щоб позбавити відсталу країну переваг розвинутої економіки, якщо вона використовує ці переваги не для того, щоб розвиватися, а для того, щоб опустити інші країни на свій примітивний рівень. Майже всі мобільні телефони зроблені в Китаї, але на американських чи японських верстатах. А їх головний елемент — сапфірове скло, екран — постачається з США. Тому, якщо Китай почне постачати зброю рф, то залишиться без західних верстатів та запчастин. Саме так запроваджується новий світовий порядок.

Останній пункт нового світу є декарбонізація. Тобто, боротьба з потеплінням та парниковим ефектом. В якості мети проголошено чисте довкілля, яке дозволить вберегтися людству. Для цього людство буде відмовлятися від використання брудних технологій. Найперше, від використання бензину, солярки та газу. Автомобілі будуть їздити на електриці, або на водню. Адже до 2030 року заплановано перехід виробництва на нових засадах. Це стосується не тільки авто, але й літаків, пароплавів, енергетики та інше.

Нагадаю, ці принципи було проголошено, ще до початку повномасштабної війни в Україні. А війна в Україні стала інструментом запровадження нового світу.