Брехня росіян чи «туман війни» від американців?

В американських ЗМІ, зокрема в Financial Times вийшла інформація про те, що Білий дім звернеться до Конгресу з проханням профінансувати озброєння для Тайваню у межах додаткового бюджетного запиту для України. Білий дім відмовився коментувати або розкривати деталі про те, скільки грошей буде передбачати запит для Тайваню. Чи дійсно в Вашингтоні можуть суттєво скоротити фінансування Києва під час контрнаступу, журналісти i-ua.tv запитали в експерта з питань геополітики Юрія Буздугана.

Президент США Джо Байден
Президент США Джо Байден

На його думку, війна — це шлях обману. Так званий «туман війни».

«Саме так написав китайський полководець Сунь-Цзи у своїй книзі «Мистецтво війни». Зараз український наступ переходить у вирішальну фазу. Він є абсолютно унікальним. На війні, як і в будь-якому суспільному процесі, є три ресурси: час, люди та гроші (тобто засоби, які можна купити — артилерія, танки, снаряди та авіація). Яке зіткнення ресурсів ми маємо в українській війні? Головний видатковий ресурс, який використовує армія рф під час наступу — це люди, символом чого стали так звані м’ясні штурми. Найбільш важливим ресурсом, який вони намагаються зекономити — є час (від «Київ за три дні» до «взяти Бахмут до 9 травня», а до того, до 1 квітня, а до того… і так далі). Все логічно. Людей вони ніколи не жаліли («баби нарожают»), а довгострокової війни на виснаження з коаліцією вільних країн їм не витримати.

Своєю чергою, головнокомандувач Валерій Залужний робить абсолютно неймовірну річ, якої ще не бачила світова історія. Залужний береже людей та обмежений витратними ресурсами, адже у нас на фронті не вистачає танків, гармат, снарядів, відсутня авіація. В таких умовах він веде наступ, в якому головний витратний ресурс — це час. Такого світ ще не бачив. І цей наступ настільки ефективний, що приїзд керівника Генштабу рф Герасимова у Запорізьку область, свідчить про те, що у рф вже готові до чергового «жесту доброї волі», — каже експерт з питань геополітики.

З іншого боку, за його словами, під час активного контрнаступу ЗСУ починаються вкиди в ЗМІ в стилі публічного наказу Зеленського «звільнити Херсон!» Після якого терміново звільняються Куп’янськ та Ізюм. Втім, Херсон теж звільняється, але трохи пізніше.

«Тобто, обидві сторони сьогодні роблять вкиди. Зі сторони рф — це вкид про вагнерівців, які будуть наступати на Польщу. Другий вкид з білоруськими гелікоптерами, які залетіли на територію Польщі. Все це робиться для відволікання ресурсів антипутінської коаліції від напрямку, де буде вирішальний наступ ЗСУ. Так само і представники антипутінської коаліції роблять вкиди, які мають відволікти ресурси супротивника. Наприклад, атака на ТЦ «москва- сіті» — це фантастичний удар по рф для відволікання їх ресурсів на захист ППО Москви.

З іншого боку, нагадаю, що ми вже бачили багато російських вкидів від серйозних видань, які начебто не повинні бути носіями російської провокації. Це і Washington Post, і The New York Times, і провідні німецькі видання. Тобто, навіть в поважних газетах, з’являлася недостовірна проросійська інформація.

Тому давайте почекаємо добу стосовно інформації про те, що Білий дім звернеться до Конгресу з проханням профінансувати озброєння для Тайваню у межах додаткового бюджетного запиту для України. Навіть, якщо інформація підтвердиться, можливо це є заявою для відволікання уваги. Наприклад, може бути закупівля тайванських озброєнь для України, але спеціально подане так, щоб посилити «туман війни». Ну не вірю я в те, що в умовах українського наступу наш найближчий союзник припинить фінансування України на старті президентських виборів у США. Якби президент Джо Байден таке зробив при тому, що три чверті населення США жорстко проукраїнські налаштовані, він став би політичним трупом. Поки більше схоже на те, що обидві сторони відволікають увагу один одного від вирішального напрямку контрнаступу ЗСУ. А хто конкретно — брешуть москалі чи американці роздмухують «туман війни», скоро дізнаємося. А поки повторюю — «ми все одно переможемо», — резюмує Юрій Буздуган.