Кабмін: посполитим — видатки на війну, олігархам — надприбутки

Дефіцит оборонного бюджету до кінця року може сягнути 700 мільярдів гривень. Звісно, воюючій країні конче необхідно якомога швидше й ефективніше вирішити це питання.

Але тут є одне «але»: уряд воліє підняти ПДВ, військовий збір та запровадити його для ФОПів 3-ї групи. Водночас жодних додаткових видатків для експортерів, платників ренти та акцизів не передбачено. Тобто ті, хто мають надприбутки, на оборону давати нічого не будуть, а основний тягар знов перекладуть на тих, хто й так ледь зводить кінці з кінцями. То чи справедливим є такий підхід та й у чиїх інтересах зрештою діє наш Кабмін? Про це, а також про те, чим це загрожує в безпековому плані, — наша програма з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним

Обленерго вже давно мали б бути націоналізованими. Якби уряд та президентська шайка вважади б себе команда оборони України, то обленерго вже давно мали б бути націоналізованими. Про це під час ефіру завив Суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Олігархів не торкнеться підвищення цін та податків. Виходить, комусь війна, а комусь мати рідна. Ми вже не вперше говоримо про це. А що зробила влада, щоб на війні не наживалися. Всі соки витягують з простого народу та підприємців. Крім того, треба ще розібратися кому ми сплачуємо кошти після підвищення тарифів? Зокрема, якщо ми платимо в держбюджет, адже оборонка фінансується з держбюджету, то ще пів біди. Ми ж сплачуємо власнику. А хто у нас власники обленерго? Приватні особи. Один з них Ахметов, який займається благодійністю… Однак це відбувається завдяки тому, що ми сплачуємо йому зі своїх кишень гроші. Якби уряд дійсно сказав, що ми уряд оборони України, президентська шайка сказала б, що „ми команда оборони“, то обленерго вже давно мали б бути націоналізованими», — каже В. Шишкін.

За його словами, природні монополії не повинні потрапляти у руки приватного бізнесу.

«Ми повинні вживати екстремальнихзаходів, в тому числі щодо націоналізації. Хоча б на період війни», — резюмує В. Шишкін.