Що робити з корумпованою та неефективною владою під час війни?

Україні в спадок від СРСР дісталася не лише малоефективна радянська система. У лихі 90-ті цю систему заповнив кримінал і різнокаліберні пройдисвіти, перетворивши державу на інструмент пограбування людей в ім’я кількох олігархічних сімей.

Вибори і зміни урядів не мали нічого спільного з народовладдям. Система продовжувала самовідтворюватись, лише змінюючи обличчя-декорації. Зараз, на третьому році війни, стає більш ніж очевидно: перемогти нашого одвічного ворога за нинішньої системи — нереально. Активне суспільство відчуває необхідність змін. Чи можливо їх зробити під час війни — про це говоримо з Суддею Конституційного Суду у відставці Віктором Шишкіним

Не треба боятися зміни системи під час війни. Однак без змін у владі та змін у власній голові не вийде змінити бачення і команди, і системи. Про це під час ефіру заявив Суддя Конституційного Суду у відставці Віктор Шишкін.

«Коли кажуть, що треба змінювати систему, то варто розібратися, що саме мається на увазі. Це система державного устрою або система концентрації ресурсів від москальської агресії через систему опору? Тому спочатку треба визначатися, що мається на увазі. Наразі ми живемо в корупційно- олігархічній системі. Можливо і треба розвалити нашу соціально-економічну модель, в якій зараз живимо, якщо це шкодить людині. А все, що на шкоду людині, треба розвалювати. До речі, система російської імперії ламалася, саме під час Першої світової війни. Була інтервенція, причому з різних боків. Однак більшовицька (хоч це далеко не кращий приклад) система вистояла. Тому не треба боятися зміни системи під час війни, адже вона може змінитися на краще. Система абсурду сталінських років була зруйнована під час Другої світової війни. Однак без змін у владі та змін у власній голові не вийде змінити бачення і команди, і системи», — каже В. Шишкін.

Він нагадав, що 26 президент США Т. Рузвельт змінив систему управління та ставлення до війни у 1942, при цьому зберігаючи американський олігархат. Тобто надбагатих людей.

«Рузвельт змусив їх працювати на оборону. Зокрема, відродив танкове виробництво з нуля. Для цього він змусив олігархів вкласти у це свої кошти. Це спрацювало в американського суспільства, бо Рузвельт це не Порошенко та не Зеленський, і тогочасні американці не сьогоднішні українці. Адже система це і ми, народ України, та наше відношення до цінностей», — резюмує В. Шишкін.

~~~

🔔 Тисніть на «дзвоник», щоб отримувати сповіщення про нові відео на каналі

✅ Приєднуйтесь у соцмережах:

YouTube: youtube.com/@i-ua

Facebook: www.facebook.com/IUA.TV

Telegram: t.me/iuatv

Twitch: www.twitch.tv/infouatv

~~~