XIII-XVIст. як три століття прихованої української історії

Три згадані віки в історії нашої держави мали велике значення у формуванні української нації.

Фактично це період генезису українства. Саме тому московитські історики намагалися максимально обрізати цей період, звести його до такої собі руїни, що тривала аж до початку XVII ст. Та й українські підручники здебільшого подають цей період крізь призму Галицько-Волинського князівства, литовської експансії та поглинання Польщею наших земель. І майже нічого про процеси, які відбувалися власне в українстві і яку роль вони зіграли в нашому подальшому історичному розвитку. Саме про це говоритимемо з незалежним дослідником історії України Сергієм Коваленком.

Представники москви від 1654 року вважали, що Київ їхній. Також саме завдяки пропаганді було створено Галицький варіант Малоросії. Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«москва завжди працювала над тим, щоб показати історичний процес таким чином, що Київ належить їй. Це один із найважливіших напрямків ідеологічної роботи рф. Перші ознаки цієї роботи побачили у 1681 році, коли велися переговори москви та Стамбула про замирення. Вони закінчилися укладанням Бахчисарайського договору в 1681 році. Османи казали, що в них договір від з Військом Запорозьким (Україна), за яким, вони захищають Україну. Посланці москви натомість стверджували, що в Києві до татаро-монгольської навали жили „рускіе“. А коли Київ було зруйновано, вони звідти переселилися до москви, а у 1654 році Київ до них повернувся. При цьому вони не говорили про Андрусівський договір з Річчю Посполитою 1667 року, згідно з яким вони застовпили собі Київ. А станом на 1654 рік Київ залишався ще у складі Війська Запорозького. А представники москви від 1654 року вели відлік, що Київ є їхній. Тому промосковська пропагандивна маячня має дуже давнє коріння. Вони, щось собі надумають, а потім це постійно товкмачать», — каже дослідник.

За його словами, у 19 ст. в московії з’явився професор Михайло Погодін, який в наукових текстах почав писати, що під гнітом татаро-монголів кияни переселилися в московщину. Це було зроблено для того, щоб обґрунтувати московські претензії на Київ. Погодін є засновником москвофільства. В 1841—1842 роках він просидів у Львові та сформував коло людей, які почали стверджувати, що галицькі русини мають спільне походження з москалями та мають одне походження. Тобто Погодін створив Галицький варіант Малоросії", — резюмує дослідник.