Ми програватимемо московитам, доки користуватимемось їхніми наративами про нас

Будь які цивілізаційні зіткнення, а саме такою є російсько-українська війна, відбуваються на різних рівнях.

Найвищий з них — етичний. Без перемоги на цьому рівні неможлива остаточна перемога над нашим одвічним цивілізаційним ворогом — московитами. Саме тому одним з наших головних завдань — це позбутися їхніх наративів у нашій гуманітарній сфері та сформувати власний україноцентричний погляд на себе й світ. Як це зробити в царині історії — наша розмова з незалежним дослідником історії України Сергієм Коваленком

Назва «росія» та «російський» нам було нав’язано силою та страхом смерті за радянських часів. Зараз з цим миритися та втрачати пласт історії неприпустимо. Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

Те, як ми навиваємо росіян у своїй мові, наша внутрішня проблема. Тут питання не в політиці, а в культурній традиції. Адже латвійці називають москалів крієвами. Тобто від назви племені Кривичі, яке склало слов’янську основу населення московщини. І в таких термінологіях криється важлива історична інформація", — каже історик.

За його словами, росіян називають москалями або московитами, тому що вони походять від москви.

«Сучасна московська державність походить від москви як міста. Саме москва стала тим осередком, навколо якого почало розгортатися державно-терористичне утворення. А слово „москаль“ та „московщина“ — історична пам’ять про ті події. Московити ж не хочуть, щоб їх виводили від москви, вони хочуть, щоб їх виводили від Києва. Зокрема, президент рф путін постійно повторює, що першою столицею так званої росії був Київ. Однак в результаті феодальної подрібненості Русь ослабла, Київ завоювали іноземці — Литва. Тому, на думку цього міжнародного злочинця, вони втратили Київ, а столиця була перенесена до москви, а тепер вони повертають своє. Саме в цьому криється ідеологічна агресія московитів та претензія на загарбання українських земель. Прикро, що саме в такому збоченому вигляді подається історія так званої росії в усьому світі. Зокрема вивчається в університетах за цією схемою. Освічена публіка на Заході може з розумінням ставитися до цих аргументів», — каже дослідник.

Він підкреслив, що українці мають використовувати власну мову, власну термінологію як інструмент.

«Зрозуміло, що назва росія та російський нам було нав’язано силою та страхом смерті за радянських часів. Зараз з цим миритися та втрачати пласт історії зовсім не припустимо. Почитайте Шевченка, який у своїх творах пише: „…з московської чари московську отруту…“ Чому ж він тоді не пише „…з російської чари російську отруту…“, а саме вказує на московську. Він зафіксував цю мовну норму і чому ми тепер у незалежній Україні повинні від неї відмовлятися?», — резюмує С. Коваленко.