Міфи про 5G: від електромагнітних випромінювань до коронавірусу

Ми спробуємо науково обгрунтовано розвінчати найбільш популярні міфи про мережі 5G

В програмі «Про науку» телеканалу I-UA.TV ми обговоримо міфи, які виникли щодо п’ятого покоління мобільного зв’язку, ми спробуємо науково обгрунтовано розвінчати найбільш популярні міфи про мережі 5G, адже науковий консенсус полягає в тому, що технологія 5G безпечна, а аргументи проти неї є конспірологічними і пов’язані з новизною технології, яка нібито є достатньою причиною не довіряти їй.

Спікер: Одарченко Роман Сергійович, д-р технічних наук, доцент, завідувач кафедри телекомунікаційних та радіоелектронних систем Національного авіаційного університету

5G (від англ. Fifth generation — «п'яте покоління») — п’яте покоління мобільного зв’язку, що діє на основі стандартів телекомунікацій (5G / IMT-2020), наступних за існуючими стандартами 4G / IMT-Advanced. Це по суті найновіший діючий стандарт стільникового зв’язку. Робота бездротового зв’язку п’ятого покоління 5G заснована на передачі даних за допомогою електромагнітних хвиль. Таких же, як в мобільних мережах 2G, 3G, 4G, телебаченні та GPS. Але останнім часом в пресі, по телебаченню, в соціальних мережах повсюдно шириться дуже багато міфів про негативний вплив 5G на організм людини, тварин, збір даних абонентів тощо. Зазвичай, для цих міфів відсутнє будь-яке наукове підгрунтя, проте величезна кількість людей вірить в ці «байки» начебто дослідників та блогерів.