Підсумки засідання НКРЗІ від 31.10.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія.

31.10.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

схвалила проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Інструкції з оформлення в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, матеріалів про адміністративні правопорушення» та вирішила в установленому порядку подати його на погодження до Державної регуляторної служби України.

Зі слів Олега Гусєва, основним питанням, яке не враховує громадськість в проекті Інструкції, є те, що цим НПА НКРЗІ хоче узаконити створення механізму складання протоколів про адміністративні правопорушення без проведення заходів державного нагляду.

Проект Інструкції є логічним продовженням дій НКРЗІ, запропонований іншим НПА, який знаходиться на погодженні в Державній регуляторній службі України та Антимонопольному комітеті України, проектом рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Положення про радіочастотний моніторинг у смугах радіочастот загального користування», схвалений НКРЗІ рішенням № 497 від 26.09.2017, деноваціями є незаконне розширення повноважень НКРЗІ стосовно уповноваження посадових осіб НКРЗІ складати протоколи про адміністративні правопорушення за матеріалами моніторингу УДЦР без проведення заходів державного нагляду.

Такі дії НКРЗІ не відповідають:

вимогам статті 6 та 19 Конституції України, правової позиції Конституційного Суду України стосовно того, що органи державної влади, керуючись у своїй діяльності законами при врегулюванні у своїх актах відповідних питань, не можуть змінювати, доповнювати чи розширювати зміст цих законів, вимогам статті 7 Кодексу України про адміністративні правопорушення та принципам державної регуляторної політики.

Посилання на листи:

http://cst.org.ua/vihdna-korespondencya-do-vr-ukrayini-za-2017-rk/612-lyst-schodo-pidvedennia-pidsumkivna-lyst-nkrzi-vid-5 102 017−13−7092−1312.html

http://cst.org.ua/vihdna-korespondencya-do-vr-ukrayini-za-2017-rk/591-rishennia-nkrzi-379-vid-18 072 017-pro-pryiniattia-za-osnovu-proektu-rishennia-nkrzi-pro-zatverdzhennia-instrukcii-z-oformlennia-v-nkrzi-materialiv-pro-administratyvni-pravoporushennia.html

прийняла за основу

проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Методики визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку».

Проект Методики розроблено відповідно до вимог Закону «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» для застосування разомз Правилами надання доступу до інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку, що схвалені рішення НКРЗІ від 12.09.2107 № 472 та направлені на погодження зо заінтересованих державних органів.

Документ має на меті врегулювати питання встановлення власниками інфраструктури об’єкта доступу, які не є операторами, провайдерами телекомунікацій, обґрунтованої плати за доступ до інфраструктури ККЕ із застосуванням єдиних підходів до визначення складових витрат, що входять до встановлених ними розмірів плат.

Зауваження та пропозиції до проекту акта та АРВ від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, приймаються до 1 грудня 2017 року.

схвалила

проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 08 листопада 2016 року № 589»

та вирішила направити його на погодження

до Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

Згідно пропозиції ПАТ «Укртелеком» щодо перегляду тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги з 1 січня 2018 року планується підвищити тарифи у середньому на 8,3%, зокрема, абонентам міст — на 7,3% та абонентам села — 14,5%.

висловила позицію щодо недоцільності прийняття

проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про стандартизацію», реєстраційний номер 7123 від 19.09.2017, у зв’язку із зауваженнями.