НКРЗІ хоче контролювати повідомлення щодо організації флеш-мобів, пікетів чи будь-яких інших зібрань

10.04.2018 відбулось засідання НКРЗІ.

Розглянувши лист Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку, Комісія висловилася за доцільність прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії спаму», реєстраційний номер 8186 від 23.03.2018, із зауваженнями.

До переліку зауважень віднесено низку питань пов’язаних із захистом персональних даних, термінологією, віднесенням тих чи інших категорій суб’єктів до розповсюджувачів спаму, невідповідності вимогам Закону «Про телекомунікації», відсутність розрахунків додаткових витрат, тощо.

Несподіванкою стала пропозиція НКРЗІ стосовно віднесення до спаму повідомлень щодо організації флеш-мобів, пікетів чи будь-яких інших зібрань, що можуть поширюватися за допомогою стандартів та протоколів передачі повідомлень, файлів, електронної пошти

тощо (Веб-інтерфейс; API; IP2SMS; SMPP 3.4; FTP; SMTР), і за які потім може настати адміністративна відповідальність (нова стаття КУпАП 148−6 Розповсюдження спаму.

Організація та/або сприяння розсилки спаму, -тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’ятисот до тисячі прожиткових мінімумів).

Представники громадськості висловили незгоду з таким підходом регулятора і запропонували виключити з висновку негативні питання. Проте, навіть приклад подій Революції Гідності, коли люди узнали про перебіг подій на Майдані і прийшли відстоювати свої права не від ЗМІ, а з повідомлень, що розсилалися за допомогою телекомунікацій, нажаль не переконав членів НКРЗІ змінити ставлення та підготовлений проект висновку.

Таке ставлення регулятора показує, що з 2014 року нічого не змінилося, спроби створити за прикладом російського «Роскомнадзору» подібного органу в Україні, який буде вести тотальний контроль, штрафувати суб’єктів та блокувати ресурси, залишається в умах можновладців.

Також, у блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— розглянула

проекти законів України «Про Національне бюро фінансової безпеки України», реєстраційний номер 8157 від 19.03.2018 та «Про Національне бюро фінансової безпеки України», реєстраційний номер 8157−1 від 20.03.2018.

Не визначившись щодо переваги основного або альтернативного проекту, висловилася за доцільність прийняття обох актів.

При цьому відсутність закону щодо перехоплення інформації не змусило НКРЗІ зробити пропозицію Верховній Раді України розробити його, що б новація надання повноважень НБФБУ, зокрема, щодо зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж відповідали умовам та принципам Європейського Союзу, рішенням Європейського Суду з прав людини, тощо.

— затвердила

Методику визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв’язку. Це рішення буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

— прийняла

за основу проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Основних вимог до договору про надання телекомунікаційних послуг» та встановила, що зауваження та пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань до проекту акта та аналізу регуляторного впливу прийматимуться до 11 травня 2018 року.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

видала ТОВ «ЕРБ»

ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації мереж ефірного радіомовлення на всій території України.

Продовжено строк дії двох ліцензій:

— Телерадіокомпанії «Вектор» у формі ТОВ

— на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації телемереж (телекомунікаційних мереж) на території м. Лозова, смт Краснопавлівка Харківської області з 06.08.2018 по 05.08.2023;

— підприємцю Максимову С.В.

— на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Баштанка Миколаївської області з 12.08.2018 по 11.08.2023.