Підсумки засідання НКРЗІ

29.01.2019 відбулося засідання НКРЗІ. У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

29.01.2019 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— погодила

із зауваженнями та пропозиціями проект наказу Держспецзв’язку «Про затвердження Вимог щодо рівня якості послуг із передачі даних і доступу до Інтернету».

НКРЗІ продовжує сумнівну практику прискорення адаптації законодавства ЄС через підзаконні акти незважаючи на те, що Закон «Про електронні комунікації» парламентом досі не розглянутий, як і не внесено змін до Закону «Про телекомунікації», пов’язані з прийняттям Закону України «Про стандартизацію».

Викреслюється читка позиція подвійних стандартів у діяльності регулятора. З одного боку він ратує за прискорення адаптації, аргументуючи наявністю ДСТУ ETSI EG 202 057, прийнятих «методом перекладу обкладинки», а з другого боку не хоче бачити розбіжностей термінології або взагалі відсутності конкретних термінів в українському законодавстві. При цьому НКРЗІ пропонує доповнити перелік показників якості показниками, які пересічний громадянин ніколи не перевірить. Їх може використати лише контролюючий орган, при цьому нікого не бентежить той факт, що доступ до Інтернет в Україні не визнано загальнодоступною (універсальною) телекомунікаційною послугою, як це в ЄС.

— висловилася за доцільність прийняття

проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту“ щодо виконання рішення Конституційного Суду України № 12-р/2018 від 18 грудня 2018 року стосовно соціального захисту ветеранів війни та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також членів їхніх сімей». При цьому регулятор звернув увагу на те, що чинним Законом та законопроектом не передбачено гарантій покриття витрат операторів, провайдерів телекомунікацій, пов’язаних із виконанням вимог вказаного Закону, що призводить до збільшення їх витрат у зв’язку з відсутністю відшкодування з відповідного бюджету.

— погодила

із зауваженнями проект постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо відкритих даних», підготовлений Державним агентством з питань електронного урядування України.

Зауваження стосувалися небажання надавати до реєстру присвоєнь радіочастот, а також безпідставного ведення реєстру ліцензування у сфері телекомунікацій.

— схвалила

пропозиції щодо внесення змін до Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.10.2017 № 1106.

Відповідні пропозиції будуть направлені до Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату КМУ та Держспецзв’язку.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

— видала сім ліцензій

на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж строком на 5 років:

• ТОВ «ДТЕК СЕРВІС»

— ліцензію на території м. Запоріжжя, м. Дніпро, м. Зеленодільськ Дніпропетровської області, м. Львів, смт. Добротвір Львівської області, м. Бурштин Івано-Франківської області, м. Ладижин Вінницької області;

• підприємцю Харченку С.М.

— шість ліцензій на території: с. Полтавка, с. Новозлатопіль, с. Любимівка, с. Успенівка Гуляйпільського району Запорізької області; с. Шевченко, с. Зелене Поле Великоновосілківського району Донецької області.

— продовжила ТОВ «ІНФОСЕНД»

строк дії ліцензії на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж на території м. Маріуполь Донецької області з 03.06.2019 по 02.06.2024.