Заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету

8 липня 2019 року Президент України підписав Указ № 497/2019 «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету».

Як зазначено в Указі, він прийнятий з метою забезпечення максимального покриття території України мережами рухомого (мобільного) зв’язку третього та четвертого поколінь, надання широкосмугового доступу до Інтернету, отримання повсюдно громадянами України переваг та можливостей цифрового світу, насамперед у сферах освіти, медицини, електронної комерції, адміністративних послуг, розвитку електронної демократії. До Указу був доданий Перелік заходів з покращення доступу до мобільного Інтернету.

23.07.2019 на засіданні НКРЗІ, з метою приведення Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України у відповідність до рішень ВКР-15 та Регламенту радіозв’язку МСЕ, було погоджено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Національної таблиці розподілу смуг радіочастот України».

На сьогодні Регламентом радіозв’язку МСЕ у діапазоні 790 — 862 МГц визначено рухому службу на первинній основі, яка в Національної таблиці України у цьому діапазоні відсутня. На п’ятому році дії рішення ВКР нарешті вносяться зміни.

Це дасть можливість і нам використовувати рухомій службі діапазон 790 — 862 МГц на первинній основі для подальшого впровадження новітніх радіотехнологій та можливо виконати другий пункт Заходів Указу Президента.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 18.07.2019 також погодила проект постанови (протокол № 17).

Чи встигне КМУ прийняти необхідні рішення до своєї відставки? Чи рішення буде приймати вже новий Уряд, узнаємо згодом.

Але ж треба нагадати, що органи влади та органи місцевого самоврядування гарно навчилися створювати схеми обходу різноманітних Законів, Указів, Доручень тощо, замість виконання їх вимог.

Так, колись з успіхом «поховали» доручення від 21 березня 2012 року «Щодо запровадження новітніх технологій у сфері телекомунікацій, які відповідають міжнародним стандартам, забезпечення права вільного доступу громадян до мережі Інтернет», і сім років чиновники тільки успішно «надували щоки» та «робили розумний вигляд».

Хочеться вірити в успіх Указів 2019 року.