«Ляпи» прийнятого закону або як депутати «подумали» про наповнення бюджету

Закон прийнято. Проблем збільшилось…

Увага! Вам (операторам) два року нав’язували незаконне ліцензування. Тепер, після відміни відміненого ліцензування у сфері телекомунікацій, «законно» заплатіть за номерний ресурс, бо підстав щодо його переоформлення більше немає!

Здається депутати думали не про спрощення діяльності на ринку, а про те, як заповнити бюджетну прогалину. І їм це вдалося.

Чи згодні з таким підходом оператори, достеменно невідомо. Можливо ще не всі прочитали Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню» від 18.09.2019 № 102-IX, і прокинуться коли він вступить в силу.

І буде у них два шляхи, повторно заплатити за номерний ресурс або зупинити надавати послуги.

Зрозуміло, що треба вносити зміни до Закону «Про телекомунікації». Шлях через міністерства та КМУ довгий і займе півтора, два роки. Через народних депутатів більш реальний, але хто за це візьметься самостійно?

А тим часом НКРЗІ 19.11.2019 схвалила пропозиції щодо змін до деяких законодавчих актів з питань використання номерного ресурсу та вирішила подати їх до Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, Міністерства цифрової трансформації України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Але, як завжди, замість двох речень, які змогли б виправити ситуацію, в проект вноситься купа інших питань, зокрема щодо розширення повноважень.

Що ж, новий 2020 рік для ринку телекомунікацій розпочнеться з нових неприємностей, як вони будуть вирішуватися, узнаємо згодом.