… і знову про цензуру, позасудове блокування та не виконання Конституції

Завдяки Революції Гідності Парламент України відновив дію положень Конституції України, прийнятої на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, із відповідними змінами і доповненнями, яка ввела змішану форму державного правління — парламентсько-президентську республіку.

Завдяки Революції Гідності Парламент України відновив дію положень Конституції України, прийнятої на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, із відповідними змінами і доповненнями, яка ввела змішану форму державного правління — парламентсько-президентську республіку.

Верховна Рада та Уряд отримали нові повноваження, а Президента позбавили низки вагомих конституційних повноважень впливу на формування уряду й надмірних повноважень у сфері виконавчої влади, тощо.

Згідно статті 2 Закону України «Про відновлення дії окремих положень Конституції України» 21 лютого 2014 року № 742-VII було встановлено, що Закони та інші нормативні акти є чинними у частині, що не суперечить Конституції України, при цьому статтею 5 цього Закону поставлено завдання «Органам державної влади та органам місцевого самоврядування привести свої нормативно-правові акти у відповідність із положеннями Конституції України, дія яких відновлюється цим Законом».

Чи виконали органи влади вимоги Конституції?

Аналіз законодавства показує, що низка законів так і не приведена до вимог Конституції.

Так, в Закон України «Про телекомунікації»

досі не внесено змін, пов’язаних з втратою Президентом відповідних повноважень щодо призначення складу НКРЗІ, затвердження Положення про НКРЗІ, тощо.

Висновки експертів конституційного права одностайні, не приведення вищезазначених норм та положень Закону про телекомунікації до вимог Конституції ставить під сумнів легітимність діяльності регулятора (НКРЗІ) та законність прийняття цим органом протягом 2014−2018 років рішень, в тому числі щодо ліцензування, проведення тендерів з питань 3 — 4 G, затвердження нормативно-правових актів, тощо, що може привести до колапсу на ринку телекомунікацій та користуванні радіочастотним ресурсом України.

При цьому у Верховній Раді продовжують реєструвати законопроекти, норми та положення яких суперечать Конституції та надають нові можливості Президенту втручатися в повноваження, які закріплені за Кабінетом Міністрів.

Таким чином створилася розбалансована система стримувань і противаг у владному трикутнику, яка не запобігає політичним конфліктам, а навпаки створює загрозу узурпації влади, оскільки Президент залишає за собою парламентську більшість та вплив на органи влади

, зокрема НКРЗІ.

Нищівна критика влади за невиконання завдань Майдану, корупцію вищих офшорізованих щаблів влади, співпрацю та торгівлю з державою агресором, прийняття законів під олігархічні бажання, неспроможність зупинити війну на Донбасі, зубожіння населення, тощо, породжують у пропрезидентському оточенні нові виклики власного захисту та створення механізмів тиску на джерела інформації, політичних та пересічних опонентів, їх майно, родини і т.інш.

Поплічники в пошуку шляхів впливу не гребують ні чим, від маніпуляції свідомістю населення та світового співтовариства, організації замовних дій репресивної системи держави, до свавільного обмеження прав людини на свободу вираження поглядів та гарантії суспільству права отримувати інформацію, що становить суспільний інтерес, вільного розвитку Інтернету в Україні.

Найбільш резонансною подією останнього часу роботи парламенту стала спроба протягнути проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері (реєстр. № 6688 від 12.07.2017, депутатів І. Вінника, Д. Тимчука та Т Чорновол).

Захист національної безпеки, зокрема в інформаційній сфері, є невід’ємним правом та обов’язком держави. Але ті кроки, які роблять провладні кола в цьому напряму більш нагадують істерію, є черговою маніпуляцією та спробою любим шляхом створити механізми закриття усіх можливих каналів доступу до інформації громадянам України, в тому числі через запровадження позасудового блокування інтернет-ресурсів, цензуру та тотальний контроль.

Незважаючи на засудження суспільством новацій проект Закону № 6688, які носять диктаторський характер та мають на меті в т. ч. повернення до хибних злочинних практик режиму Януковича від 16 січня 2014 (доречи відмінених Революцією Гідності), проект продовжують проштовхувати в зал парламенту для прийняття.

Про ці та інші проблеми поінформувала Громадська спілка «НАЦІОНАЛЬНА АСАМБЛЕЯ УКРАЇНИ» прем’єр-міністра України на минулому тижні.

Як зазначається у листі, одним з головних завдань цього проекту Закону є запровадження практик тоталітарних країн, зокрема держави агресора-Росії, Північної Кореї, тощо, та покладення на НКРЗІ, яка до цього часу в порушення вимог Конституції підпорядкована Президенту, повноважень з контролю за інформаційними ресурсами та їх блокування, тобто створення на її базі органу на кшталт російського «Роскомнадзор».

Громадськість сподівається, що Кабінет Міністрів розуміє проблематику наслідків діяльності НКРЗІ, зверне на це увагу як суб’єкт законодавчої ініціативи та прийме усіх можливих кроків щодо приведення законодавства до вимог Конституції України, в т. ч. пов’язаних з втратою Президентом відповідних повноважень, та не допустить прийняття новацій проекту Закону № 6688.