Порушенням Конституції захистим інвесторів від зловживань на ринках капіталу?

04 липня 2018 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інвесторів від зловживань на ринках капіталу», реєстраційний номер 6303-д.

І хоча ще в 2014 році Верховна Рада та Уряд отримали нові повноваження, а Президента позбавили низки вагомих конституційних повноважень впливу на формування уряду й надмірних повноважень у сфері виконавчої влади, тощо, суб’єкти законодавчої ініціативи продовжують «дарувати» Президентові не існуючи повноваження, зокрема щодо призначення керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України.

Так і в цьому проекті Закону новації передбачають підпорядкування Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Президенту України, а також надання йому повноважень призначення на посади та ротації Голови та членів НКЦПФР, тощо.

Проблеми з захистом інвесторів від зловживань на ринках капіталу дійсно існують, як і в інших сферах, але чому механізми захисту повинні порушувати Конституцію? І чому суб’єкти законодавчої ініціативи вносять пропозиції, які суперечать Конституції?

Чотири з половиною років тому суспільство засудило злочинні закони Януковича, чому їх норми з’являються знову?

На яких підставах розробники проекту Закону намагаються надати НКЦПФР повноваження отримання інформації, яка захищається Конституцією та законодавством, у позасудовому порядку від операторів та провайдерів на підставі вимоги під час проведення перевірки, зокрема про надані телекомунікаційні послуги, невідомо. Однак пахне все це не добрими намірами, зі смаком диктаторського характеру, корупції та зловживань.

Аналізуючи проект Закону, громадськість звернулася до ВРУ з вимогою не підтримувати проект Закону та сприяти його відхиленню.

Рекомендовані публікації