Громадськість продовжує аналізувати законодавчі ініціативи щодо СБУ

Чи повернеться в Україну репресивна система КДБ-НКВС колишнього СРСР?

«… підвищення інституційної спроможності Служби безпеки України із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України… у відповідність із:

сучасними викликами, потенційними і реальними загрозами державній безпеці України, …;

стратегічними та концептуальними документами з питань розвитку сектору безпеки. .;

рекомендаціями міжнародних та європейських партнерів України .", - мета, зокрема, з якою повинно бути проведено реформування СБ України.

При цьому, це не тільки бажання держави Україна, це частина зобов’язань України перед ЄС, що закріплено в Угоді.

Проте, реформи «буксують». Прийняття Концепції реформування гальмується третій рік, при цьому тільки за 2020 рік зареєстровано два законопроекти сумнівного наповнення.

Стосовно депутатського проекту Закону про СБУ, реєстраційний № 3080 від 18.02.2020, ми писали місяць тому. Сьогодні у комітетах парламенту обговорюється проект № 3196 від 10.03.2020, де суб'єктом законодавчої ініціативи виступає Президент.

Згідно з аналізом експертів, у проекті залишаються невластиві СБУ функцій, від яких розробники не хочуть відмовлятися, розпорошуючи, дублюючи та маскуючи завдання через прикінцеві положення проекту Закону.

При цьому, ризики політичного втручання в діяльність органу безпеки залишаються, а система демократичного цивільного контролю над її діяльністю не посилюється. До того ж, розробники проекту Закону намагаються відродити деякі функції, схожі за функціями колишніх КДБ-НКВС.

Такий підхід не може бути прийнятним для суспільства, тому Комісія з питань науки та ІТ направила до ВРУ зауваження та пропозиції.

Згідно висновку новації проекту Закону:

— порушують вимоги Конституції України, зокрема через:

  • відсутність завершеного механізму правового регулювання та не відповідність принципу юридичної визначеності, необмеженості трактування у правозастосовній практиці;
  • перевищення повноважень, зокрема Президента, та створення додаткових колізій законодавства;
  • відсутність положень щодо компенсацій суб’єктам господарювання для виконання функцій держави;
  • не гарантування громадянам захисту таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, не втручання в їх особисте і сімейне життя;

— не відповідають вимогам понад 10 законів, кодексів України, та Указів Президента;

— створюють загрози безпеці та захисту персональних даних, виконанню вимог та рекомендацій щодо додержання прав людини під час проведення оперативно-технічних заходів, захисту прав людини і основоположних свобод;

— несуть в собі потенційні загрози корупційних зловживань втручання в господарську діяльність суб’єктів ринку телекомунікацій та критичної інфраструктури;

— можуть сприяти насаджуванню в країні практики держави агресора-Росії, Північної Кореї, тощо, щодо цензури, тотального контролю за громадянами та блокування без рішень суду доступу до інформації (інформаційних ресурсів), фактично нададуть СБУ за певних умов повноваження на кшталт російського «Роскомнадзору».

Як зазначається у листі, проект Закону є дискримінаційним, з ознаками відродження структур КДБ-НКВС колишнього СРСР, коли вони мали повноваження робити все, що заманеться.

Фактично запроваджуються умови відтворення карального органу, зокрема, для монополізації ринку телекомунікацій та подальшої узурпації влади.

Тому, з метою захисту конституційних прав громадян та суб’єктів господарювання, виконання законодавства, громадськість пропонує відхилити проект Закону.

Повний текст листа можна подивитися ТУТ.