В державі продовжується обговорення законопроектів про СБУ

Суспільство та міжнародні організації вимагають переглянути концептуальні підходи її реформування

Обговорення у суспільстві законопроектів про СБУ (реєстр.№ 3080 від 18.02.2020 та № 3196 від 10.03.2020), навіть під час карантину не вщухає.

Люди маючи більше вільного часу, закінчивши господарські справи, стали більше читати та цікавитись тим, що готують для прийняття народні обранці.

Гострими питаннями завжди були питання реформування, а реформування органу безпеки взагалі на першому місці. Бо багаторічна історія з діяльністю репресивної машини колишнього СРСР, яка загубила не одно покоління громадян, залишиться назавжди.

Несподівано декілька років тому намалювався європейський курс держави та зобов’язання перетворити СБУ на сучасну європейську службу, із чітко визначеними функціями, які обмежуються контррозвідкою, контртероризмом та захистом державних секретів. Як залишитися осторонь від цього процесу.

Але ж приймали курс одні, а виконувати його доводиться другим. Як відмовитись від «лакового шматочка» цим «другим», коли попередники на цьому ж місці «наколядували» та «нацарювали» шикарні статки?

А тут з усіх сторін — «…треба визначитися з пріоритетними питаннями щодо відмови від невластивих СБУ функцій, мінімізувати ризики політичного втручання в діяльність органу безпеки, вдосконалити систему демократичного цивільного контролю над діяльністю спецслужби…».

А купа радників, експертів із колишніх, різноманітних пройдисвітів та інших помічників, офіс-менеджерів та кухарок нашіптують можновладцям з високих кабінетів та ліплять з «#айна» кулю на старий зразок тридцятих та п’ятдесятих років.

Ну, як таке може сподобатися пересічним громадянам та друзям з Європи та НАТО, виходять якийсь «обіцянки цяцянки»?!

Набридла «локшина на вуха». Тому і гуртуються небайдужі, аналізують і вимагають і не тільки від своїх, а й від міжнародних організацій.

Так, 24 квітня, представники 25 громадських об’єднань, організацій, професійних і творчих спілок, волонтерів, активних членів громадянського суспільства України, звернулися до міжнародної спільноти з вимогою недопущення прийняття в Україні законів, які направлені на повернення часів панування органів на кшталт КДБ-НКВС та повернення України в бік тоталітаризму, блокувати можливість прийняття антинародних рішень та дій, направлених на скасування Конституційних прав і свобод громадян.

Консультативна місія ЄС вже критично поставилася до президентського законопроекту щодо реформування СБУ, який передбачає надзвичайні повноваження Служби безпеки (Служба безпеки та духовності).

Трохи дипломатичнішу, але також однозначну заяву передали з НАТО.

В цьому контексті навіть комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект до порядку денного третьої сесії Верховної Ради України та за результатами розгляду у першому читанні направити його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

При цьому ГНЕУ в узагальнюючому висновку запропонувало: за результатами розгляду у першому читанні законопроект потребує істотного доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Життєвий час не дуже великий, тому не треба чекати, треба вимагати і діяти, за нас цього ні хто не зробить!