Айдер Муждабаєв: український політикум коштує грошей Пінчука

Представники вітчизняної влади висловили незадоволення з приводу пропозиції президента Чехії Мілоша Земана про легалізацію анексії Криму шляхом продажу півострова Росії. Однак ніхто з можновладців не звернув увагу на аналогічну заяву від українського олігарха Віктора Пінчука.

Айдер Муждабаєв: український політикум коштує грошей Пінчука

Кримськотатарський журналіст, заступник генерального директора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв обурюється подвійними стандартами в українській політиці. Представники вітчизняної влади висловили незадоволення з приводу пропозиції президента Чехії Мілоша Земана про легалізацію анексії Криму шляхом продажу півострова Росії. Однак ніхто з можновладців не звернув увагу на аналогічну заяву від українського олігарха Віктора Пінчука.

Як повідомляє «Європейська правда», президент Чеської Республіки Мілош Земан вважає втрату Україною Криму «завершеною справою» та пропонує владнати її за допомогою виплат Україні. Про це він заявив у Парламентській асамблеї Ради Європи.

«Президент Земан — це ганьба для Чехії, — говорить Айдер Муждабаєв. — Недарма парламент скоротив його повноваження. Він лише повторив слова, які казав три роки тому. Але адекватні люди з України, Чехії та усього світу добре розуміють, хто такий Земан.

Однак мене більше вражають подвійні стандарти в українській політиці. Пропозиція Земана віддати Крим за гроші фактично те ж саме, що менше року тому сказав Віктор Пінчук. Тільки він запропонував здавати Росії півострів в оренду. Але я між цим заявами особливої різниці не бачу. У обох випадках мова йде про взяття грошей за свою окуповану територію. Тим не менш, українські політики почали дуже активно реагувати на слова Земана. Однак заява Пінчука такого обурення не викликала, хоча він громадянин України і є наближеною людиною до влади. Політики та можновладці пішли на його форум «YES». Виявляється, наша верхівка коштує грошей Пінчука. Думаю, якби у Земана були гроші на форуми, вони б до нього так само прибігли. Вони просто діють за принципом: «Пінчук свій — у нього є грошей. Земан чужий — у нього немає грошей». Ось вам і подвійні стандарти", — констатував Айдер Муждабаєв.

На думку заступника генерального директора телеканалу ATR, українська влада та політична еліта не готові до боротьби за повернення окупованих Росією територій.

«Вони зараз сидять на двох стільцях і розглядають різні варіанти повернення Криму, частин Донеччини і Луганщин. Поки не буде єдиної чіткої позиції, ми не посунемося з мертвої точки. А перед тим як висувати вимоги до іноземних політиків, ми маємо їх виконувати самі», — зазначив Айдер Муждабаєв.

Ірина Сатарова