Микола Голомша: Білорусь проявила солідарність з путінським режимом

Білорусь намагається і зберегти добрі відносини з Путіним, і пом’якшити ставлення до себе в ЄС, а також отримати дивіденди від міжнародної спільноти.

Микола Голомша: Білорусь проявила солідарність з путінським режимом

Проголосувавши проти резолюції ООН щодо порушення прав людини в Криму, Білорусь продемонструвала солідарність з Кремлем. А бажання офіційного Мінську ввести миротворчий контингент на Донбас — це прагнення мати нормальні стосунки з Росією і пом’якшити напружені відносин з Європою. Про це повідомив I-UA.tv голова партії «Патріот» Микола Голомша.

Нагадаємо, 14 листопада Третій комітет Організації Об’єднаних Націй ухвалив оновлений проект «кримської» резолюції. Він вимагає від путінської Росії забезпечити освіту на окупованому півострові кримськотатарською та українською мовами, а також зняти заборону з діяльності Меджлісу. Резолюцію підтримали представники 70 держав, майже стільки ж утрималися. Проголосували проти 25 країн, серед них — Росія і Білорусь.

«Висловлюючи таким чином позицію по Криму, Білорусь проявила солідарність з путінським режимом, — говорить Микола Голомша. — Тому заява міністра закордонних справ цієї країни Володимира Макея про введення білоруських миротворців є частиною спільно відпрацьованої схеми з Кремлем. Але вони не допоможуть вирішити конфлікт на Донбасі. Крім того, білоруська місія в Україні навряд чи стане реальністю. Країна, яка відправляє миротворців має бути самодостатньою. Білорусь як колиска безплідних мінських переговорів є контрольованою Росією. Тому, тут чітко видно маніпуляцію Путіна. Я вважаю, що Кремль хоче використати Білорусь», — зазначив лідер партії «Патріот».

На думку експерта, білоруські миротворці є непідготовленими до участі в міжнародних операціях. Їх перебування на території України дозволить реалізувати план Путіна по введенню підконтрольних йому блакитних касок на Донбас.

«У Білорусі є лише одна рота миротворців, яка складається з 330 бійців. Вони не проходили належний вишкіл, а досвід участі в міжнародних операціях у них тим паче відсутній. Я вважаю, що це план путінського режиму, спрямований на введення в Україну своєї миротворчої місії» — впевнений Микола Голомша.

За його словами, говорячи про миротворчий контингент, Білорусь намагається і зберегти добрі відносини з Путіним, і пом’якшити ставлення до себе в ЄС, а також отримати дивіденди від міжнародної спільноти.

«Білорусь відома репресіями по відношенню до опозиції. Тепер вона хоче проявити себе в очах світової спільноти, як країна з демократичними прагненнями», — сказав Микола Голомша.

Ірина Сатарова