Вадим Хомаха: «Кремлівська доповідь» — це ще не санкції проти людей Путіна

Цей документ являє собою лише погрозу. Чи буде на нього відповідь з боку Путіна і його оточення? Думаю так. Але симетричною вона стане навряд чи. Не виключно, що ми її побачимо тільки після президентських виборів.

Вадим Хомаха: «Кремлівська доповідь» — це ще не санкції проти людей Путіна

30 січня міністерство фінансів Сполучених Штатів Америки видало так звану «Кремлівську доповідь» — список російських громадян, які у майбутньому можуть потрапити під санкції. У ньому опинилися 114 високопосадовців і 96 бізнесменів — всього 210 осіб. Серед них прем’єр-міністр Дмитро Медведєв, спікер Державної думи В’ячеслав Володін, речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков, спікер Ради федерації Валентина Матвієнко, директор ФСБ Олександр Бортников, директор служби зовнішньої розвідки Сергій Наришкін, а також бізнесмени: Олег Дерипаска, Роман Абрамович, Володимир Потанін, Михайло Фрідман та інші відомі росіяни.

Чи свідчить поява «Кремлівської доповідь» про запровадження чергових санкцій проти Росії і, чи варто очікувати від США подібного документу з прізвищами громадян України, які є колаборантами Кремля, I-UA.tv погодився пояснити керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine» Вадим Хомаха.

— Чи загрожує Кремлю черговий транш американських санкцій?

— По-перше, це лише список, а не санкції проти людей Путіна. Потім його, за словами прес-секретарки Державного департаменту США Гізер Науерт, передадуть на розгляд Конгресу. Коли і які саме санкції введуть проти Росії вирішить американський парламент. Варто зазначити, що прізвища російських високопосадовців та олігархів потрапили тільки до першої частини документу, друга частина є секретною. Як стверджує Науерт, санкціями вже зірвано угоди російського військово-промислового комплексу на кілька мільярдів доларів. Вона не виключає, що додаткові обмеження проти оборонних підприємств і окремих осіб можуть не знадобитися. Але, запроваджуючи санкції, США мають намір не стільки допомогти Україні, скільки забезпечити власним компаніям певні преференції. Це і є кінцевою метою Сполучених Штатів Америки.

— Як, на Вашу думку, відреагує Путін на санкційний список від Трампа?

— Документ, який отримав назву у ЗМІ «Кремлівська доповідь», являє собою лише погрозу. Чи буде на нього відповідь з боку Путіна і його оточення? Думаю так. Але симетричною вона стане навряд чи. Не виключно, що ми її побачимо тільки після президентських виборів. Російські олігархи залежать від Путіна і намертво пов’язані з ним грошима. Тому, найвірогідніше більшість з них буде працювати на його обрання. Якщо хтось думає, що ці санкції зіграють проти Путіна — то це не так. Вони будуть працювати на нього.

Якою буде відповідь Путіна США? Звісно, Кремль не може запровадити санкції проти Трампа, чи інших керівників Сполучених Штатів Америки. На це немає жодних можливостей. Але Росії під силу збільшити виробництво Club-K — контейнерного комплексу ракетної зброї. Варто такому контейнеру знаходитися в морі, або океані — як оборона противника стане беззахисною. А це — серйозна загроза. Тому, у Кремля є способи впливу на США. Я не виключаю, що відповіддю Путіна стане загострення на Донбасі, чергова хвиля агресії в Сирії, нові погрози Штатам з боку Північної Кореї або спільна гра з Китаєм.

— У США оприлюднили «Кремлівську доповідь». На Вашу думку, чи доречно було б зробити аналогічний документ з прізвищами українських бізнесменів і можновладців, які сприяють торгівлі на крові?

— Як я уже казав, прізвища російських посадовців та олігархів наявні тільки у першій — відкритій частині документу. Ми не знаємо про що йдеться у другій — закритій. Ми навіть уявлення не маємо, хто ці люди. Можливо, серед них є Петро Порошенко, який поєднує президентство з олігархічною діяльністю. Теоретично, у другій частині документу також можуть бути Фірташ і Медведчук. Хто саме потрапив до неї — покаже час. Треба тільки почекати.

Ірина Сатарова